Навіщо потрібні техніки психологічної самооборони? Щоб уберегти себе від руйнівних наслідків маніпуляції, допомогти собі впоратися з емоційною бурею в душі. Про це йшлося в «Програмі YOU» з ведучою психологом Юлією Юр'євою.

Найголовніше, що повинна знати та усвідомлювати кожна людина, що, якщо вона з'явилася в цьому світі, значить вона має право на свою територію під сонцем по праву свого народження. Це тверде розуміння, дасть необхідну внутрішню опору, ресурси на самооборону, якщо раптом хтось зазіхне на вашу територію.

Нумо розгляньмо кордони людини на прикладі середньовічного міста. У кожного такого населеного пункту обов'язково були міцні стіни, варта та військові. Адже без усіх цих атрибутів, місто швидко б став здобиччю спритних сусідів та перестало б існувати. А так місто могло відбити удар та тримати оборону.

Приблизно так, виглядають кордони людини. Вони повинні бути і їх треба охороняти. Щоб нам жити, потрібно проявляти активність. Ми їмо, піклуємося про своє тіло, а також ми повинні бути впевненими, що ми маємо право тут бути.

Ще важливо пам'ятати, що завжди в стінах є пролом або слабке місце. Це теж нагадує людину. Адже кожен чоловік та жінка в чомусь вразливі. Не буває повністю ідеальних і сильних людей, у кожного є якісь слабкості. А ще є моменти слабкості. Якщо в цей момент вдарити, можна людини вибити. Щоб цього не траплялося, потрібно слабкі місця зміцнювати та робити додатковий захист.

Коли інша людина на вас нападає, слід дотримуватися трьох «не»: не мовчати, не виправдовуватися, не нападати. Якщо ви будете нападати, це покаже, що ви не можете терпіти удар, і противнику вдалося вас вразити. Тобто ви вже програли.

Що ж тоді робити?

  1. Згрупуйте, знайдіть точку опори та приготуйтеся оборонятися. Застосовувати силу, але правильно. Починаємо розмову з позиції впевненої та спокійної людини.
  2. Використовуйте техніку «нескінченного уточнення». Тим самим ви продемонструєте, що не розсипається від критики. Ви говорите: "Що ви маєте на увазі?" І поки ваш опонент буде формулювати, що він має на увазі. У вас буде час, щоб зорієнтуватися і дати відсіч.
  3. Техніка «зіпсованої платівки». Говоріть одну й ту ж фразу. Поступово загострення пристрастей буде стихати. Наприклад, "це більше не повториться".
  4. Техніка «англійського професора». Коли вас критикують за ваші дії. Наприклад, ви швидко говорите або постійно говорите: "А-а". Можна сказати: "Ну це частина моєї особистості. Якщо я перестану це робити, то це буду вже не я ".

Наостанок, ведуча підбила підсумок, що якщо ви все-таки не змогли відбити оборону і вас "вкусили", то дуже важливо не звинувачувати себе, адже самозвинувачення - це агресія, яка була адресована нападнику, але була розгорнута на себе. Подивіться на цю ситуацію, як на навчання. Проаналізуйте, що трапилося. Продумайте діалоги, щоб я сказав ... Таким чином, ви збудуєте в головному мозку нові нейронні зв'язки. Це дасть вам можливість, якщо трапиться подібна ситуація, швидко зорієнтуватися.