Одна з книг Нового Заповіту, є посланням Святого апостола Павла з Риму до вірних християн в м. Колоси - стародавньому місті в Фригії, яке відоме також як Хони або Кона. Чому мешканці цього міста поклонялись янголам та про яку ікону говорить Апостол Павло? Про це йшлося у програмі «Сторінками Біблії» з ведучим Ігорем Середою та гостем - Сергієм Наколом, пастором, теологом.

Апостол Павло написав 2/3 Нового Завіту, і одним з його послань було - Послання до Колосян. Послання або по-іншому листи (про це свідчить той факт, що в них були характерне вітання та прощання) були написані до різних церков та людей. Таким же листом було й це Послання.

Чим це послання може бути актуальним для нас - сучасних людей 21 століття?

Хоч цей лист був написаний між 57 та 62 роками нашої ери, але проблеми того періоду актуальні для нас, сучасних людей. Уявіть таку ситуацію. Колосяни тільки стали християнами, тільки почали дізнаватися волю Божу про себе, як у них з'явилося багато питань. Все тому, що ці люди виросли в іншій системі світогляду, з іншими, відмінними від християнського способу життя, звичками. Їм було важко від цього позбутися. І мета цього Послання якраз допомогти людям позбутися цих «моментів».

А тепер повернімося в наш сучасний світ. Багато людей в Україні говорять, що вони - християни. У свята вони ходять до Церкви, здійснюють деякі обряди. І ці ж люди, які зараховують себе до християнської віри, читають гороскопи, ходять до бабки, у своїй машині можуть в ряд розмістити: хрестик, розкладку святих й тут же непристойні фотографії жінок, грошове дерево, жабу та підкову. Якщо подивитися на все це, виникає дисонанс, у що ж ці люди вірять?

Подібне відбувалося в Колоссах. Люди приймали Христа, але Він для них був одним з багатьох, кого вони також приймали. Так, їм був цікавий Ісус, але вони також цікавилися різними ангельськими істотами, джинами та філософією. Вони жили за принципом: «Мета виправдовує засоби. Якщо Ісус не допоможе розв’язати проблему, звернуся до інших інстанцій. Навіть до демонічної».

Проблема тих людей була в тому, що Христос хоч і був, але Він губився серед всіх інших, кому також вони поклонялися. Апостол Павло в цьому Посланні каже про першість Христа, про те, що Він єдиний кому потрібно вірити та поклонятися.

Тепер ви бачите, що ця ж проблема актуальна для нас зараз. Це ще раз доводить, що можна поміняти одяг, технології, спосіб життя, але люди не міняються і проблеми, з якими стикалися християни у 1 столітті, актуальні навіть через 2000 років. Адже людська натура не змінюється. А ще не змінюється Господь Ісус Христос - Той, про кого йдеться в Посланні до Колосян. Він вчора, сьогодні та навіки той же. Отже, Слово Боже жваво, дієво та актуально в усі часи.

А ще в цьому Посланні перший та єдиний раз говориться про ікону. Але якщо подивитися переклад, то зрозуміло, про що йде мова. Ікона - це образ. Там говориться, що Ісус є образ Бога Живого. І ні про яке поклонінні не йде мова.

В кінці програми гість зробив висновок, що Ісус є актуальним на всі часи. Він - є відповіддю на всі питання, які може задавати людина.