Чи існували театральні вистави в Біблійні часи? Хто був найпершим художником у Всесвіті? Відповіді на ці питання в програмі «Сторінками Біблії» з ведучим Ігорем Середою та гостем - Річардом Монтезем, театральним режисером.

«З самого свого народження я відвідував католицьку церкву, - розповідає Річард Монтез, - і мріяв поєднати своє життя з церковним служінням. А в 6 років вперше потрапив на театральну виставу. Пам'ятаю, прийшов тоді додому і кажу: «Мама, я буду працювати в театрі». А мама запитує: «А як же твоя мрія служити Богу?» Я на хвилинку задумався і відповів, що хочу, щоб ці дві мрії з'єдналися, щоб я працював в театрі та служив Богові. Моя дитяча мрія збулася самим неймовірним чином».

Річард почав розвиватися в цьому напрямку. У свій час працював на студії «Дісней», де багато чому навчився, а потім став режисером. Почав ставити християнські постанови гарної якості. На його рахунку більше ніж 500 вистав, які були показані в 97 країнах світу.

«Я зрозумів, - ділиться режисер своєю думкою, - що найкращий спосіб ділитися Євангелієм Ісуса Христа - за допомогою мистецтва. Людям дуже подобається історії. І коли людей відразу запрошуєш до церкви, вони не приходять. А якщо запросити в театр, вони з радістю йдуть».

В репертуарі Річарда різні постановки: історичні, драматичні, комедійні, мюзикли та ін. «Ми спеціально використовуємо різні жанри, - пояснює Монтез, - щоб тим чи іншим способом достукатися до кожної людини. Щоб вона задумалася про Бога та вічні цінності».

Режисер поділився своїми роздумами, що найбільший ас в мистецтві - це Господь Бог. На самому початку, коли ще нічого не було, Господь узяв порожнє полотно та почав творити світ. Звичайно ж, Бог міг створити землю дуже нудною. Але Він створив мільйони різних квітів, живих істот та все розмаїття, щоб наше життя було набагато цікавішим. Ми - люди створені за Його образом і подобою. Усередині кожного з нас вже вкладена здатність творити.

У самій Біблії багато прикладів творчості. Старозавітні пророки у своїх посланнях часто використовували наочні картинки: брали глечики, розбивали їх і потім говорили Слово від Бога. Також в Писання згадуються музичні інструменти, певне вбрання, пісні, танці, реквізит і, звичайно ж, багато історій.

Навіть Ісус Христос, спілкуючись з людьми, часто використовував притчі - історії. Він розумів психологію людини, що їй не подобаються відкриті моралі. Тому Христос доносив інформацію так, щоб тим, хто чує було простіше і цікавіше чути історію і самим робити висновки, як вчинити та що обрати. Ісус робив зрозумілою Добру Новину.

Наостанок ведучий зробив висновок, що мистецтво - це найсильніший інструмент, щоб впливати на людей. І ми - християни повинні їм обов'язково користуватися.