На сьогодні тема страхів – дуже актуальна. Якщо звернутися до Біблії видно, що перша людина, яка відчула страх – був Адам. Після гріхопадіння, він перелякався та заховався від Бога.

Страх – це негативна емоція передчуття небезпеки. Як вона зароджується? Спочатку виникає тривога. Потім вона переростає в переживання. І вже вона переростає в страх. Тобто страх – це тривога усвідомлена мозком. Наше тіло відразу на неї реагує: може виникати пітливість рук, часте серце биття, ступор, паніка, напруження м’язів та інше.

З точки зору психології відчуття страху дуже важливо для самозбереження. Бо воно запускає в нашому організмі захисні функції, які бережуть нас від небезпеки. Але є природі страхи, корисні – перед небезпечною твариною, висотою та ін. А є неприродні страхи (некорисні) – так звані фобії. Це ті страхи, які ми не можемо контролювати. Вони нас опановують та заважають жити.

На приклад, якщо страх походить, коли ми бачимо очну загрозу – на нас летить лютий звір. Такий страх допоможе нам втекти. І інше діло, що звіра не видно, але людина думає, що він сидить десь у кущах і ось-ось нападе. Тобто вона не бачить загрози, але вже її боїться. Саме цей поганий, надуманий страх дуже обмежує життя людини. З ним потрібно боротися та подолати.

Крім того, Біблія розглядає 2 види страху:

  1. Побожний, добрий страх, який потрібно заохочувати – це страх Божий. Такий страх породжує премудрість, він нас охороняє, дає сили рухатися вперед, поважати Бога.
  2. Поганий страх, який виникає під дією чогось: обставин, ворогів та інше. Такий страх може маскуватися під занепокоєння, тривогу, турботу про сьогодення. Його треба приборкувати.

В Біблії є багато віршів, що нам не можна боятися. Слова «не бійся» згадується в Писанні 365 разів. Можна навіть їх виписати та проговорювати кожен день. Бо кожен вірш є ключем до розв’язання якихось життєвих проблем. Якщо це прочитувати та повторювати, ставити собі за мету боротьби зі страхом, допоможе.

Най розповсюджені причини страху: коли людина відступає від Бога та робить щось зле, коли вона не довіряє Господу, не знає поки Його з цієї сторони, як Того, Хто може допомогти. Також Павло у Писанні згадує духа страху. І наголошує, що Бог не давав людині цього духу, він негативний. Тому треба йому протистояти.

Як побороти страх? По-перше, його треба визнати, що він є. По-друге, виписати свої страхи. І потім розпочинати внутрішню працю, як побороти цей страх. Можна виписати вірші з Біблії, які відповідають на запит, можна сходити до священника або до психологів та психотерапевтів.

В кінці гість підбив підсумок, що страх Божий наближає людину до Бога та праведного життя, а намислений страх роздувається сатаною та сковує людину. Тому не потрібно миритися з поганим страхом.