Процес формування атлетичного тіла приблизно зрозумілий. А як щодо тренування розуму? «Початок мудрості - страх Господній; добрий розум у тих, хто виконує Його заповіді» (Пс.110: 10). Про це йшлося у програмі «Practical Bible» з ведучим - Дмитром Ігнатенко та експертом - Андрієм Барило.

Коли мова заходить про гімнастику, відразу приходять на розум фізичні вправи. До речі, саме спортивній гімнастиці приділено у Писанні багато уваги. Тільки згадайте, як Павло та Петро писали: «Біжать всі, біжи, щоб отримати нагороду» та багато іншого. І ці ж апостоли писали, що якщо фізичні вправи важливі для нашого тіла, то духовна гімнастика в десятки, в сотні разів важливіша. Це записано в 1 Тимофія 4: 8.

А тепер подивимося, як цей вірш переведений на сучасну мову:

  • «Є певна користь від фізичних вправ, а благочестя корисне в усьому, адже воно обіцяє життя в сьогоденні та в майбутньому».
  • «Гімнастика всієї користі не дає, а вміння говорити з Богом в будь-якому випадку корисно, завдяки обіцянці жити зараз і в майбутньому».
  • «Бо вправи для тіла важливі в одному відношенні, а служіння Богу важливо у всіх відносинах. Воно несе в собі обіцянку в цьому житті та в майбутній».

Всім відомо, що людина триєдина і складається з духу, душі та тіла. З тренуванням тіла - все зрозуміло. Тіло тренується завдяки фізичним вправам. Дух - це та частина людського єства, яка з'єднується з Богом. Вона тренується від спілкування з Господом (молитви), читання Біблії та дотримання Його заповідей. Душа - це наш розум, інтелект, пам'ять, емоції та почуття. З останніми трьома все більш-менш зрозуміло, тому зупинимося на інтелекті та розумі.

Як придбати розум?

  1. Одна з основних завдань гімнастики, неважливо якої: розуму або тіла - це воля, тобто потрібно змушувати себе, привчати себе та триматися дисципліни.
  2. Зосередити увагу на придбанні розуму. Якщо ми будемо прагнути, ми досягнемо.
  3. Визначити свої пріоритети. Залишити все те, що не допомагає йти до мети.
  4. Тренувати здатність здійснювати одночасно декілька різних справ. Це буде тренувати гнучкість розуму.
  5. Починайте вчитися з азів та досягайте майстерності.

В Біблії є багато виразів про розум. І ось що про це написала найрозумніша людина, що жила на цій землі: «І дав Бог Соломонові дуже багато мудрості та розуму. І розум, як великий пісок на березі моря».

Для довідки: саме під час правління Соломона Ізраїль досяг висот та благоденства, якого вони ні до, ні після вже не досягали. У той час срібло прирівнювалося за ціною до простого металу, а золото - до міді. В кінці життя, коли Соломон все налаштував, все упорядкував, він написав: «Все це суєта». І підсумував, кажучи: «Бійся Бога і заповіді Його. У цьому все для людини».

В кінці передачі ведучий підбив підсумок, що нам не потрібно відрікатися від усього і займатися лише молитвою та вивченням Писання. Ця ж сама Біблія вчить нас, як нам жити в цьому світі, але так, щоб ми були не від цього світу. У цьому теж певна мудрість та розум.