Звідки з'явилася Біблія? Це одна книга чи декілька? Шукаємо відповіді на ці питання в програмі «Сторінками Біблії» з ведучим Ігорем Середою та гостем - Сергієм Наколом, пастором і магістром теологічних наук.

Саме слово "Біблія" перекладається з грецької, як "книги". Це похідне від слова "Біблія тека" - зібрання книг. Відповідно "Біблія" - це не одна книга, а ціле зібрання, що складається з 66 книг. На івриті слово звучить, як "Танах" - це абревіатура Тори, Невіїм та Ктувім - тобто П'ятикнижжя Мойсея, Пророчих книг та Поетичних книг.

Цікаві факти про Біблії:

  1.     Біблія складається з книг Старого Завіту (до народження Ісуса Христа) і Нового Завіту. При цьому Старозавітних книг - 39, а Новозавітних - 27.
  2.     Біблія була написана на різних мовах: арамейською, грецькою і єврейською та переведена практично на всі мови світу. І будь-який з перекладів ми називаємо Словом Божим.
  3.     Вважається, що найперші книги Біблії були - книга Іова і П'ятикнижжя Мойсея (Буття, Вихід, Левіт, Числа і Повторення Закону).
  4.     Серед канонічних книг, визнаних церквою, є книги, в яких невідомо авторство. На приклад, це книга Іова і Послання до Євреїв.

Біблія писалася протягом тисячоліть. Завдяки чому ми можемо простежити, як Бог постійно і послідовно діє в історії людства. Він залучений в долях людей і бере участь в історії, ввівши її до якоїсь певної мети. Унікальність Біблії у тому, що хоч книги писалися різними людьми, різними мовами, в різний проміжок часу - це унікальна цілісна Книга. І це є одним зі свідчень її Божественного походження.

Як вийшло, що всі 66 книг були об'єднані в одну Біблію?

Рішення канонічності Старого і Нового Завіту приймалися на різних Вселенських соборах, на які збиралися найавторитетніші богослови того часу. Про старозавітних соборів дійшло небагато інформації. Відомо, що на собор зібралися шановні юдеї, які досліджували кожну книгу.

Також відомо, що переважна більшість книг Старого Завіту сприймалися більшістю людей того часу. Тому юдеї підтвердили тільки те, що люди й так робили та читали. Цікавим є той факт, що сам Ісус Христос посилається на П'ятикнижжя, на Пророчі та Поетичні книги, тим самим ще раз підтверджує їх Божественність.

Новий Завіт утвердився в 4 столітті. При цьому Церква не вирішувала, яким книжкам бути канонічними, вона лише підтвердила те, що і так було заведено віруючими протягом тривалого періоду. Адже християни того часу пережили важкі гоніння. Ціною свого життя вони рятували Книги, тому для них було важливо розуміти заради чого вони ризикують.

В кінці програми гість підбив підсумок, що Біблія без Святого Духа - це просто зібрання книг, лекція. Тому так важливо читати Біблію з молитвою до Бога, щоб Він відкривав нам Писання Духом Святим.