Зима може та має бути радістю. Особливо грудень. Бо це місяць, в якому багато добрих свят. Але чи маємо ми право радіти цьому? Як бути українцям під час війни? На ці та інші питання шукали відповіді у програмі «Епідемія доброти» разом з капеланом Олександрою Адріяшиною. 

Зима – це з одного боку радість, бо в цю пору року, особливо в грудні, дуже багато значущих для України свят, і це звісно привід порадіти. А з іншого – зимою багато кому з нас холодно, і ми шукаємо шляхи та методи для обігріву. Дуже багато людей відмічають, що дуже зігріває увага, єднання, емоційна та духовна підтримка. Коли ти розумієш, що поруч є люди, які бачать та цінують тебе та твою працю. Тому свята це ще додатковий привід згадати навколишніх та поділитися з ними своєю добротою та теплом. 

Давайте разом згадаємо зимові свята:

  • 5 грудня – День волонтера. 
  • 6 грудня – День збройних сил України. 
  • 6 (19) грудня – День Святого Миколая
  • 25 (7) грудня – Різдво
  • 1(14) січня – Новий Рік
  • 19 січня – Хрещення
  • 14 лютого – День закоханих

Як можна підтримати людей?

  1. Напишіть перелік людей: близьких, рідних, знайомих, тих з ким ви колись перетиналися, хто вам колись допоміг. Напишіть їм повідомлення, подякуйте та підтримайте; 
  2. Зателефонуйте та дізнайтеся про їх справи, скажіть добрі слова;
  3. Попийте разом чай або каву;
  4. Напечіть смаколики та пригостіть.

Це прості, але дуже важливі речі, бо вони торкаються серця, душі та емоцій людей. Так, відключають світло, холодно, але найбільша небезпека для людини - відчути себе непотрібною. В Біблії написано: «Якщо ти сьогодні можеш зробити щось добре та правильне - гріх, якщо ти цього не зробиш». Так, є заповіді не вбий, не вкради і так далі. Але Бог знає, що людина існує для того, щоб робити правильні речі.  

Є такий вірш, що Господь створив нас на добрі вчинки та запланував нам їх виконувати. Тому, коли ми робимо щось добре, то це не є щось героїчне - це є щось нормальне. Але допомога – це не тільки привезти шкарпетки чи генератори. Це спілкування, добрі слова, обійми, моральна та емоційна підтримка. 

Більшість думає, що «волонтер» – це той, хто робить щось безкоштовно, але насправді це той, хто робить щось першим. Саме тому волонтери роблять щось корисне, потужне, значуще, ефективне, але вони це роблять тому, що їх спіткало натхнення. Нам всім потрібно вчитися бути першими. Особливо, коли це стосується доброти. 

В кінці програми ведуча закликали всіх молитися за наших хлопців та дівчат, які стоять на передовій і кожен день ризикують своїм життям, та робити добрі справи. Бо неважливо: мало ви робите чи багато, суть у тому, що була користь хоча б для однієї людини, однієї сім’ї, одного батальйону.