Що таке життя з чистого аркуша? Які плюси та мінуси? Про це йшлося у програмі «Я – щаслива жінка» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

 Якщо у жінки виникає бажання все занулити та стартанути у нове життя, значить їй, можливо, набридло перебувати у стосунках, які її пригнічують, або займатися чимось, що не приносить їй задоволення. Жінка відчуває, що повернула не на той шлях, і хоче дати собі шанс на нове життя сповнене щастя, успіху та добробуту.

Коли дівчинка народжується, вона не вибирає батьків й те середовище, в якому росте. Не вибирає однокласників, вихователя та навіть первинне оточення. Десь до 18 років вона живе не так, як їй хочеться, а як її змушують обставини, на які вона не може сильно вплинути.

З настанням повноліттям дівчина вже повинна відповідати за своє життя самостійно, але часто трапляється, що вона не знає, чого хоче, що любить, що їй треба. І продовжує жити за накатаним сценарієм. Ось їй 25, а може і 30, 40, 50 років, і вона внутрішньо дозріває до того, щоб кардинально змінити своє життя.

У яких випадках можна повністю занулитися?

  • По-перше, якщо ви втратили пам'ять, і у вас 100% амнезія.
  • По-друге, якщо настала смерть.

Насправді коли ми вирішуємо почати жити з чистого аркуша, ми повинні розуміти, що це більше красива фраза, ніж правда. Адже насправді цей аркуш буде не таким уже й чистим. У нашому розумінні чистий аркуш – це зміна місця проживання, переїзд до іншого міста чи країни, зміна оточення, нова справа чи стосунки. Тобто занулення відбувається на певному етапі життя, коли ми не погоджуємося з чимось або обставини стають просто нестерпними.

Чи кожен може почати жити з чистого аркуша? Ні, не кожен. І це не завжди потрібно робити. Адже просто помінявши місце проживання або роботу, але при цьому не змінившись усередині, можна наступити на ті ж самі граблі та зробити ті ж помилки. Зміни мають відбуватися насамперед усередині, а потім уже змінювати обставини. Тоді справді вдасться почати все спочатку.

Що потрібно робити?

  • Перш ніж вирішити почати життя з чистого аркуша, потрібно проаналізувати 12 основних сфер свого життя: сім'я, любов, кар'єра, фінанси, хобі та інше і зрозуміти, що саме в житті вас влаштовує, а що - ні.
  • Потім слід опрацювати внутрішній стан, свої якості характеру.
  • Зрозуміти, які сфери у вас буксують.
  • Якщо таких сфер кілька, то, можливо, чистий аркуш вам не потрібен. Достатньо змінити тільки ці сфери. А це вже зовсім інше питання.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що почати жити з чистого листа на 100% не вийде, адже наша пам'ять так влаштована, що ми не зможемо взяти та все забути. А ось свідомо опрацьовувати різні сфери життя і змінити їх - найкраще та мудре рішення. Адже так ви залишитеся самою собою і разом з тим житимете щасливим, повноцінним життям.