Самооцінка – це момент самосвідомості, що репрезентує останнє не стільки збоку самопізнання людиною самої себе, а більш збоку певного ставлення до своїх якостей, можливостей, фізичних та духовних сил тощо. 

Що каже Біблія щодо цього терміну та явища?  

Біблія не є підручником з психології, але одночасно, ми можемо в ній знайти відповіді на багато наших життєвих запитань. На приклад, про нашу самоцінність: як я себе ціную та на основі чого або кого це відбувається. 

Коли ми читаємо Біблію, ми більше розуміємо, як себе оцінювати: 

✝ Ми знаємо, що ми – люди створені за образом і подобою Божою. Це не означає, що у Господа є такий же фізичний стан, як у нас, але це показує, що у кожного є своє призначення на цій землі. 

✝ Наш Бог креативний. Ми можемо це побачити, спостерігаючи за флорою та фауною нашої планети. Ми теж креативні. 

✝ Наш Бог розумний. Ми також розумні люди та відрізняємося від всіх інших тварин, що нас оточують. У нас, на відміну від інших, є самоусвідомлення, інтелект, душа та мова. 

В цих особливостях якраз і закладена основа правильної самооцінки – коли ти усвідомлюєш, що ти не просто один з мільярдів біологічних істот, які тебе оточують. У тебе й у мене є цінність та гідність. 

Як сказав Псалмоспівець: «Господи, я дивним чином складений Тобою. Твої очі бачили мій зародок, коли я тільки був в матусі». 

Ось тоді самоцінність починає діяти надзвичайним чином і з’являється біблійна мотивація. 

Ми починаємо усвідомлювати свою цінність та гідність і Господь вдмухує в нас Своє життя. Бо наша самооцінка та самоцінність походить від Отця та Творця. 

Що зіпсувало цей цінник? 

Змій, який прошепотів Єві: «Ви будете, як боги». Цей змій направив самооцінку людини по хибному шляху: «Ви не помрете, якщо не послухаєте Бога. Ви самі будете, як боги, які самостійно будуть вирішувати, що є добро і що є зло». 

І люди послухали диявола. Їх самооцінка почала базується вже не на тому, що Бог їм казав, а на змієвий брехні та на тому, що вони самі можуть для себе щось створити та обрати. З цього гріхопадіння і почалися всі проблеми, наслідки ми бачимо дотепер. 

Як «він працює» над самооцінкою людини?

Дає впевненість людині, що вона сама щось генерує та вирішує, не від кого не залежить. Але це самообман, бо коли людина не слухає Бога, вона автоматично починає слухати сатану. 

Коли самооцінка формується на якихось чи чиїхось критеріях. Також нашу самооцінку спливає середовище та оточення, яке на жаль, не завжди адекватно це робить. Нахил може бути як в одну, так і в іншу сторону. Батьки та найближчі родичі можуть або спотворити самооцінку людини – коли вони гноблять дитину, зневажають, прибирають її кордони, або зробити її химерною – коли вони починають її звеличувати. 

Як сформувати людині здорову самооцінку?

❤️ За допомогою Божого Слова;

❤️ Здорових людей, які її оточують;

❤️ Розуміння ціни, яку заплатив Ісус за кожного з нас. 

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що розуміння своєї самоцінності – свого цінника дуже важливе питання, яке рано чи пізно постає перед кожної людини. Добре, коли вона звертається за роз’ясненнями до свого Виробника – тобто Господа. 
Вся програма повністю: https://www.youtube.com/watch?v=9PSljsmilg4&list=PLUNRiWxbOn2W1323VKFvnosNOGwl1fhdT&index=2

https://www.youtube.com/watch?v=KsKAiijOyV0&list=PLUNRiWxbOn2W1323VKFvnosNOGwl1fhdT&index=1