Іноді здається, що ти любиш людину та готова заради неї на все. Але потім виявляється, що це була не любов, а співзалежність. Як від цього звільнитися? І чи можливо це зробити? Про це йшлося у програмі «І створив Богу жінку» з ведучою Любов'ю Гасановою та гостею - Ольгою Кругляк.

Ольга народилася та виросла в співзалежній сім'ї, в якій дорослі не відчували почуття радості. А замість цього їх постійними супутниками були контроль, агресія, маніпуляція, гіркота, фізичне покарання та відсутність особистих кордонів. «Свої права в сім'ї, - згадує Ольга, - були тільки у старшого, сильного і того, хто міг всіх залякати». Через це вона не могла любити рідних, не могла до них прив'язатися і постійно відчувала себе самотньою.

Коли вона була підлітком, її батьки розлучилися. Вона почала шукати важливість, любов та прийняття у відносинах з хлопцями. Їй дуже хотілося теплих чоловічих обіймів, тому в 15 років у неї почалися відносини. Спочатку для неї було дивно отримувати увагу та подарунки з боку хлопця. Вона навіть на першу його пропозицію жити разом відповіла відмовою, але потім бажання втекти від батьків переважило страх, і вона погодилася.

Хлопець був старший за Ольгу та постійно їй змінював. Героїня знала про це, але сподівалася, що заради неї він зміниться. Але цього не сталося. В основі їх відносин були страх, аб'юз, бійки, образи, часті дзвінки та тотальний контроль. «Мені хотілося знати про нього все, - ділиться Ольга, - повністю його контролювати і також піддатися контролю від нього. Я вважала, що він є причиною мого щастя. І також я відчувала себе відповідальною за його поганий настрій».

Зазвичай після сильної сварки слідувало таке ж сильне примирення. Героїня відчувала, що для неї ці «гойдалки» у відносинах стали наркотиком. Кілька разів вона намагалася піти, але без успіху. Аб'юзер не хотів відпустити свою жертву, адже він чудово розумів, що на такі відносини погодитися тільки співзалежна людина.

Вона йшла та поверталася. І тільки коли вона відчула, що може залишитися сам на сам з собою, зі своїми внутрішніми проблемами, вона змогла піти з цих відносин повністю. «Я молилася, щоб Бог дав мені сили, - згадує героїня. - І через якийсь час я відчула, що готова поставити крапку». Але потім в Ольги були другі та треті відносини, подібні цим. У них героїня також збігала від самої себе.

«Тільки потім прийшло усвідомлення, що краще бути однією, ніж з ким попало, - розповідає Ольга. - Я зрозуміла, що у мене всередині порожнеча, і мені потрібно працювати над собою». Коли вона почала задавати собі питання: Хто я? Чого хочу і чого я не хочу? В її житті стали з'являтися люди, які почали допомагати їй: запрошувати в храм, ділитися літературою і потрібною інформацією. Завдяки цьому в її серці почав приходити мир та спокій.

Зараз Ольга заміжня, у неї є дитина. В основі її сім'ї лежать здорові відносини: чесність, повага кордонів, безумовне прийняття, любов та можливість бути собою. «У якийсь момент, - ділиться героїня, - до мене прийшло усвідомлення, що я гідна бути щасливою по праву свого народження. Що я можу мріяти, і мої мрії збуваються. Я побачила, що в житті є чудеса».

В кінці передачі гостя підбила підсумок, як звільнитися від співзалежності. «Потрібно визнати, що є сила могутніша, ніж я. Що є Бог, і можна до Нього чесно звернутися та попросити про допомогу. Ще потрібно почати вивчати себе, свої почуття, бажання та потреби та вчитися їх задовольняти».