Про поколінні Z та про нове покоління Alpha. Про лідерів думок та тренди 2021 року говорили в програмі «Чоловічий клуб» з ведучим Олександром Довбушем та гостем – Дмитром Тищенко, керівником студентського руху "Campus Ukraine".

В Україні протягом багатьох років успішно діє велика місія, яка називається «Україна для Христа». У цій місії є багато різних служінь, і Campus (Кемпус) – це один із напрямів цієї місії, основна діяльність якого – благовістя та учнівство серед студентів вищих навчальних закладів.

Зародився Кемпусівський рух у Каліфорнії в 1951 році у його засновника та ідеолога – Біла Брайта. Він був християнином, і зауважив, що немає жодної місії, яка б цілеспрямовано займалася студентами, але ж вони – потенційні лідери.

Його ідею підхопили й інші люди. На цю мить цей рух є вже у багатьох країнах Європи, і в тому числі в Україні. Зараз співробітники та волонтери Campus ведуть свою діяльність у 20-30 великих містах та в 50-70 університетах по всій Україні. Переважно всі програми розраховані на студентів 1-3 курсів, тому що вони більш відкриті та проявляють інтерес, але є цікавинки й для студентів старших курсів.

«Коли молодим людям 17-20 рік, - поділився своїми спостереженнями Дмитро, - у них будь-який рух та діяльність викликає цікавість. Але в той самий час, за нашими спостереження, в цьому віці вони й більш поверхневі. На старших курсах, коли студентам 20-23 роки, до них приходить усвідомлення. Але складність в тому, що тоді молоді люди вже більше зайняті підробітками, роботами та відносинами. Тому ми намагаємося постійно лавірувати між молодшими та старшими курсами, щоб їм було з нами цікаво».

Також Дмитро поділився, як студенти помінялися за останні п'ять років. «До 2015 року було покоління студентів – Y (мілленіалів), але вже 5 років, як їх змінило нове покоління – Z (зумерів). Ці молоді люди росли зі смартфонами та соцмережами, розвивалися разом з YouTube, Instagram та Tictok. У них інші орієнтири в житті. Для них не існує таких понять, як «статус, начальство, повага до старших та навіть гріх». Адже на відміну від попередніх поколінь, вони у своїй більшості займаються спортом, піклуються про навколишнє середовище, екоактивісти, виступають за рівність людей, виступають проти расизму, насильства в сім'ї, гомофобів та ін.».

Зі змінами молодих людей, почав змінюватися підхід та методи роботи самого Кемпуса. Дмитро каже, що їм легко було це зробити, адже їм допомагають студенти-волонтери, які безпосередньо знаходяться в цьому середовищі та розуміють настрій, моди та орієнтири своїх одногрупників. Зумери поважають тільки тих, хто завоював їхню повагу, зробивши щось велике в їх очах. Тому і волонтери, і співробітники роблять все можливе, щоб бути актуальними для них, цікавими та відповідати на їхні запитання зрозумілою для них мовою.

В кінці передачі ведучий та гість торкнулися покоління Alpha – дітей, які народилися після 2010 року. Це покоління народилося вже відразу зі смартфоном в руці та які не знають життя без інтернету. «Ми розуміємо, що, коли покоління Alpha підросте та стане студентами, - підсумував Дмитро, - нам доведеться міняти свої методи роботи. Але про це ще поки дуже рано говорити. Зараз ми працюємо з поколінням Зумер та намагаємося до них доносити Добру Новину про Христа».