Кепський характер – це не завжди прояв бурхливих емоцій, лють та лайки. Інколи людина боязка, або лінується, пліткує чи просто проявляє нетерпіння до інших… Який же еталон ідеальних рис особистості? Як Бог може впливати на наш характер, та чи можливо людині з найогиднішими рисами змінитись? Своїми думками у програмі «Духовні поради» ділиться митрополит Віктор Веряскін.

У Священному Писанні слово зі значенням «характер» зустрічається лише один раз. Так, у Посланні до Євреїв 1:3 сказано про Ісуса «Він був сяєвом слави та образом істоти Його». Слово «образ» в оригіналі означає «характер».
На думку священника, Біблія дає чіткі інструкції, як змінити кепський характер.
Існують внутрішній та зовнішній образи людини. Ми можемо бути схожі на наших батьків зовнішньо, а ще – рисами свого характеру, внутрішнім образом.
Треба пам’ятати, що у невідродженої згори людини, грішника, характер часто непростий, дисгармонійний. Грішник вважає себе цілісною особистістю, а свій характер – проявом внутрішнього «Я». Так от, важливо розрізняти своє «Я» - те, що ніколи не зміниться, та риси характеру, над якими важливо працювати.


Коли людина усвідомлює, що має кепський характер — це веде її до покаяння. Після цього, вивчаючи Біблію, вона бачить перед собою еталон — Христа, з ідеальним характером, якого бажає наслідувати.
Часто навіть характер віруючої людини не завжди відповідає еталону. Тому що зміна характеру — це процес. У 2 Посланні до Коринтян 1:3 апостол Павло говорить: «…зміняємося в той же образ від слави на славу».
Коли людина приймає рішення жити «по добрій совісті», вивчає заповіді, просить Бога допомоги у слабкостях, тоді її характер буде покращуватись. Важливо будувати свій характер, світогляд «на Христі», і це буде міцним фундаментом (як вчить нас Біблія), який не дозволить зруйнувати «будівлю» – ваше життя.


Які ж реальні кроки для покращення свого характеру?
1. Перевірте себе, зробіть аудит. Визначте свої погані риси — те, що не відповідає еталону. Що необхідно змінити, а що взагалі викорінити.
2. Вивчайте ідеальний характер Христа. Ризикуйте чинити так, як Він. Адже недарма мудрі люди сказали: "Посієш вчинок — пожнеш звичку, посієш звичку — пожнеш характер, посієш характер — пожнеш долю".
3. Складіть план роботи над покращенням свого характеру. Визначте пріоритети.
4. Визнайте своє безсилля, просіть у Бога благодаті на зміну характеру, приймайте з вірою та чиніть правильно.


Внаслідок цих кроків ви обов’язково матимете у своєму житті плоди духа : «…любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість» (Галатів 5:22-23).