В'ячеслав Халанський - психолог, психотерапевт екзистенційно-аналітичного напряму (Українська Спілка Психотерапевтів), організатор навчальних програм з психології учасник міжнародних проєктів, керівник організації «Психічне здоров'я і добробут для України» в програмі «Психологічні посиденьки».

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/798566185442920

У своїй книзі «Чому сонце всередині?» В’ячеслав розглядає тему страхів. Він каже, що у людини можуть бути, як раціональні страхи, коли дійсно потрібно чогось боятися та робити певні кроки, так й не раціональні страхи, коли їй нічого не загрожує, але вона все одно цього боїться.

Які види страху впливають на поведінку людей?

В умовах війни у людей з’являється дуже багато різних страхів. Особливо вони стикаються зі страхом – перестати існувати. Є й інші страхи, але цей – найголовніший. Коли людина каже, що вона не може існувати в таких умовах, вона ніби каже, що частково помирає. Тоді буття не проявляється тією мірою, в якій могли б проявлятися.

Щоб вийти з цього стану потрібно поставити собі запитання: «Що я можу зробити прямо зараз?» Це допоможе вийти з ірраціонального магічного простору. Але страх може настільки паралізувати, що людина стає у позиції захисту і не можемо собі поставити нормальні питання: Чого я хочу? Що мені подобається? Яку стратегію можна використовувати, щоб вийти з цього стану?

Страх - це сильна емоція, яку ми можемо відчувати тілесно. Часто люди звертаються за допомогою через дискомфортні відчуття в тілі: скутість, біль та інше. Страх і тривога – вони схожі, як брат і сестра. При цьому тривога – це більш розмите поняття, бо ми ще не знаємо, буде чи не буде, а ось страх – це вже більш щось конкретне.

Як подолати страх?

Людям, які переживають обстріли або інші травмуючи події, важко справлятися з тривогою та страхом.  Але це можливо. Потрібно, проговорювати наші страхи, вкладати свої сили в якусь діяльність, а не заморожувати сили, іноді навіть жартувати або комусь дзвонити, комусь писати. Страх уходить, коли ми відчуваємо, що ми не одні, тому важливо, щоб люди поєднувалися до груп різних.

Чому важливо приймати свої страхи, а не уникати їх?

Коли ми тікаємо від чогось, ми робимо собі тільки гірше. Страх потрібно розглядати, як помічника. Ми проговорюємо свій страх, розслабляємося і потім починаємо бачити, як розв’язати свою проблему. Важливо: говорити з собою про страхи, бути чесними та не стидатися.

Як психотерапія працює зі страхами?

Страх – є важливою темою для терапії. Ми разом з людиною розробляємо стратегію, що можна в кожному окремому випадку зробити. Якщо людина відчуває великий страх, ми можемо його знизити через різні практики та вправи. Він стає менше, менше, а потім зникає. Також ми можемо використовувати метод «парадоксальна інтенція». Тобто ми моделюємо ситуації, що трапиться, якщо не уникати страху, а навпаки подумати, що буде, якщо…

Що нам допомагає бути більш впевненими, незважаючи на страх?

Спрямованість людини знайти контакт з собою, з іншими людьми та зі світом. Навіть в тих умовах, в яких ми з вами живемо, ми можемо почати слухати себе і віднайти себе, а значить – все подолати.