В Біблії написано: «Головне — мудрість: здобувай мудрість, і всім майном твоїм здобувай розум». Як її здобути? Як стати мудрою людиною? Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко та гостем – ігуменом Діонісієм, священником Православної Церкви України.

В релігії, філософії та науках існує різне тлумачення слова «розум», тому дати точне визначення не можна. Але якщо казати просто, то «розум – це інтелект».

Чим відрізняється мудрість від розуму?

  • По-перше, мудрість головніша за розум, тому спочатку і написано, що головне  - мудрість, а потім вже – розум.
  • По-друге, розумним може бути школяр і студент, але назвати дитину або юнака мудрим дуже складно. Адже мудрість здобувається з плином часу. А ось коли людина знає і розуміє, коли може свій розум правильно застосовувати, ось це вже мудрість. Тому більш літних людей ми звикли називати мудрими, бо вони вже мають життєвий досвід, можливо вже опіклися, і намагаються не повторювати свої помилки.

Звідки береться розум? Він здобувається. Щоб здобути розум, треба вчитися, вчитися, вчитися. Також важливі виховання, оточення, склад розуму та генетично закладені здібності.

Як прищепити дитині любов до знань?

  1. Дитина у всьому бере приклад у своїх батьків. Тому перше ніж зацікавити дитину навчанням, батькам також потрібно чимось цікавитися. Можна разом читати книжки, щось робити. Наприклад, показати яку реакцію має сода з оцтом або як ростуть рослини та інше. І таким чином розбудити в дитині бажання пізнавати зовнішній світ та науки.
  2. Навчатися у талановитих викладачів, які зможуть легко, доступно та цікаво донести інформацію до розуму та серця дитини. Бо деякі викладачі, на жаль, цього не вміють робити.
  3. Не критикувати дитину, не порівнювати з іншими дітлахами, бо ваша дитина індивідуальна. Замість цього потрібно хвалити її, підбадьорювати та підтримувати.

Що значить усім майном здобувати знання? Це означає, що краще здобувати розуму, ніж майно, бо здобуваючи розум, майно буде потім примножуватися. Також не треба гнатися за матерільним. Якщо є якісь кошти, то краще їх потратити, щоб здобути знання.

Але якщо не має коштів на репетитора, курси чи платну школу, все одно у кожної людини є можливість здобути знання та розум. Навіть про Шевченко, коли він був дитиною, одна людина сказала: «Він буде або великою людиною, або великим ледащам». Так можна сказати й про будь-яку дитину. Саме від неї залежить, що вона вибере: лінуватися або робити все що від неї залежить. Бо якщо дитина хоче здобути знання, вона знайде яким чином це зробити.

В кінці передачі гість підбив підсумок, зі здобуванням знання треба не забувати паралельно здобувати любов та духовно розвиватися. Щоб все було в гармонії. Бо якщо розвиватися без любові, то знання можуть зруйнувати людину. У всьому потрібна мудрість, тому вона на першому місці.