Як злагоджено встигати в різних сферах життя: у родині, кар’єрі, власному розвитку і водночас залишатися енергійною, життєрадісною та красивою особистістю? Чи можливо це? Про це поспілкувалися у програмі «Духовні поради» на РадіоМ з Оленою Тараріною — бізнес-тренером, президентом Європейської федерації арт - терапії та самореалізації особистості, автором 28 книг, психологом вищої категорії, кандидатом педагогічних наук, спікером TED.

Чи потрібно все встигати, щоб бути щасливим? Так, але в пріоритетних сферах життя. В різному віці пріоритетні сфери є різні, колись це кар'єра, сім’я, колись це дружба чи духовний розвиток. 

Щоб це визначити, гостя запропонувала практичне завдання: написати п'ять сфер життя, які важливі сьогодні, потім пронумерувати від найважливішої до менш важливої. П'ять пріоритетних сфер, які визначила для себе Олена: 1. Духовний розвиток 2. Діти 3. Друзі, колеги, учні 4. Здоров'я фізичне 5. Фінансовий достаток

В російській мові слово “успех” зізвучне зі словом “успел”, тобто встиг, слово “счастье” зі словом, “сейчас”, тобто ось завмер та насолоджуйся... тому не можливо одночасно бігти й насолоджуватися завмерши. Немає нічого поганого ні в одному, ні в іншому. Люди постійно картають себе за те, що біжать або за те що насолоджуються. Митрополит Антоній Сурожський сказав, щастя приходить тоді, коли людина усвідомлює, що навіть їжа, це Господня любов, яка стала їстівною, що просто весь світ для нас. Відсутність щастя, самотність, часто зустрічається навіть тоді, коли у людей все є, машина, квартира, бізнес, гроші, друзі, зовні все гаразд, але життя часто закінчують самогубством. 

Ще одне корисне практичне завдання від спеціаліста: запам'ятайте слово: милосердя. Це тоді, коли ти знаходиш час, серце, емоції, якісь потреби матеріальні, духовні, соціальні, і допомагаєш, в цьому іншим людям. Це дещо надзвичайне.

На питання, чи вважає себе успішною, Олена відповіла: “Я вважаю себе щасливою! Люди думають, що я все встигаю, але чи бачили вони мій планер. Я планую, але нехай буде воля Твоя, Отче” Такого смирення Олена Тараріна і навчає інших. Смирення, це не коли ти опустив голову і мовчиш, в перекладі смирення — це плодюча земля. Це коли ти ходиш по землі, а вона спокійно і смиренно приймає що на неї, в неї кладуть, і потім переробляє все це в добро, приносячи плоди.

Останнє практичне завдання: уявіть ситуацію: коронавірус, роботи немає, діти на голові, батьки похилого віку потребують уваги… Речі стають тим, як ми їх називаємо, якщо назвемо ситуацію "біль", то це і буде біль, страждання, травма, втрата. А якщо скажемо, що це виклик, можливість, запрошення Бога проявитись ще більше в нашому житті, то можна побачити чудо!