Про те, як знайти свій стиль та видати книгу у наші буремні часи поговорили у програмі «Добре, що ти тут» з ведучим – Вадимом Багненко та гостею – Славою Світовою, письменницею, тренеркою зі словесної майстерності та творчості, експерткою з креативності та розкриття творчого потенціалу, мотиваційною промовицею та амбасадоркою української мови, співзасновницею видавництва «Creative Women Publishing» та простору «Creative Women Space».

Також цей ефір можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=IBcjYSUEt24

«Звісно ти повстанеш з попелу, але перш ніж це трапиться, тобі потрібно буде до цього згоріти. Тому, моя дорога, ти мусиш бути сміливою», – саме з цієї цитати хочеться почати нашу розмову, бо вона дуже наочно показує нелегкий, але такий захопливий шлях кожного письменника та письменниці. І саме ця цитата дуже надихає Славу Світову – гостю нашої програми. Чому? Зараз дізнаємося.

«Починаючи десь з 2007 року я почала мріяти стати письменницею, – ділиться Слава, – а моя перша книга вийшла у 2014 році. Тобто я 7 довгих років цілеспрямовано йшла до своєї мети. Цей час – ілюстрація того, наскільки сильно я хотіла стати тією, ким я зараз є. Я вважаю, що життя мене таким чином перевіряло: наскільки мені це було потрібно.

Слава Світова згадує, що протягом цих років очікування багато що робила безкоштовно: проводила безліч різноманітних презентацій, вела з подругою дівочий сайт «Королевна», для якого брала інтерв’ю у різних письменників. І все для того, щоб зрозуміти їх життєвий шлях. З рештою одного разу це спрацювало – її книжки почали видаватися, а згодом вона стала відомою українською письменницею.

«Дивовижно те, що моя перша збірка «Жменьки слів для доброго настрою» вийшла у видавництві, де мені спочатку сказали «ні». Деякі люди кажуть, що не можна стукати в одні ж самі двері два рази. Я кажу – можна. Мені ці двері відкрили».

А ось дитячою письменницею Слава стала о 2020 році, коли одного разу її донька голосно пчихнула. Ця незначна подія знайшла такий потужний внутрішній відгук у письменниці, вона написала книжку всього за одну ніч, яку назвала «Великий космічний апчих». Вона відправила рукопис до видавництва «Старого Лева», яке погодило та видало цю книжку. До речі саме у цьому видавництві вийшли вже 3 книжки Слави, і зараз готується вже 4-та книга.

Слава залюбки ділиться алгоритмом, як видати свою першу книгу:

Крок №1: Визначитися, про що ви хочете говорити. Ви мусите мати досвід, яким можете поділитися з іншими. Якусь життєздатну ідею, яка проросте у книжку. Ця ідея має бути помітною та чимось відрізнятися від інших.

Крок № 2: Сісти та дисципліновано написали рукопис мінімум на 200 тис. знаків.

Крок № 3: Виходити на видавців та відправляти одночасно свої рукописи в різні агентства. 

Крок № 4: Запастися терпінням та розумінням, що агентства можуть не відповідати, не рецензувати рукописи та не пояснювати причину відмови. Вони – своєрідні інвестори, які вирішують, чи потрібно у вас вкладати час, гроші, бренд та інше, чи ні. Цей вибір відбувається, як то кажуть, коли всі зірки збігаються.

Крок № 5: Ставати частинкою літературної спільноти: заводити не віртуальні, а теплі контакти, бувати на презентаціях, підписуватись на сторінки улюблених письменників, більше знати про видавництва.

Крок № 6: Правильно приймати відмову та розуміти, що це не кінець світу, це частина процесу. Причиною відмови може бути тисячі причин, і не завжди це поганий текст.

Крок № 7: Потрібно далі читати, писати, експериментувати, шукати свій стиль та нові двері, через які ви зможете потрапити до вашого читача. 

Як прийти до свого стилю?

Авторський голос, про який ми багато чуємо, на жаль, не лежить десь на полиці. Це те, що всередині нас: хто ми є, у що ми віримо, наші переконання, страхи, цінності. Коли ми добре себе знаємо та дозволяємо собі бути такими якими ми є, тоді у певний момент ми починаємо звучати своїм голосом, який буде відрізнятися від інших голосів.

Сторітелінг під час війни

Звісно ведучий з гостей торкнулися теми війни в контексті сторітелінгу. Вони зазначили, що росія дуже часто використовує ІПСО – своєрідний сторітелінг, направлений на зло. Противник вивчає наші больові точки та б’є по ним. На жаль, наші люди дуже часто ведуться на ці провокації. Тому всім нам потрібно, по-перше, вчитися контролювати свої емоції та підписки, по-друге, не вірити всьому прочитаному та не репостити щось без перевірки, по-третє, боротися з синдромом меншовартості, і по-четверте, створювати своє та гордитися своїм.