Як автору написати і видати книжку? Сьогодні будемо говорити покроково про це з автором, який це зробив. Він не є відомим автором, але іде до цього! Також ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/736681051877936

Великий відсоток людей мріють написати свою книжку, але дуже маленький відсоток насправді це роблять, і ще менший – мають у цьому успіх і видають свою книгу. Наш гість видав вже дві свої книги і хоче поділитися покроковою інструкцією, як це зробити.

Як зараз автору написати та видати книжку?

Крок № 1. Щоб автор написав книгу, він, по-перше, повинен любити читати, і, по-друге, мати гарний смак і навіть снобізм до того, щоб він читає.

Крок №2. Потім потрібно знайти ідею, яку б він хотів донести до читача. Де її взяти? Один  з письменників дав відповідь: «Не питайте звідки у нас беруться ці ідеї, бо ми самі не знаємо». Так, воно зазвичай і є. Для письменника його історія може бути особистою психотерапією або тим, що його бентежить, хвилює та не дає спокою. Паралельно з цим автор повинен розуміти, що він пише не виключно для себе.

Крок № 3. Далі важливо зрозуміти, для кого ти пишеш. Тобто знайти свою аудиторію. Коли ми пишемо щось для себе, це не погано. З цього може вийти перша чернетка. Зазвичай перша чернетка це або щось погане, або історія, яку ти розказав сам собі. Далі потрібно працювати над текстом, щоб він був цікавий аудиторії, з’ясовувати, що їх трегирить.

Крок № 4. Найскладніше – це написати. Не просто так написати, а зробити дійсно хороший текст, щоб одні люди хотіли його видати, а інші люди хотіли його купити і в найкращому випадку – прочитати.

  • Тобто все починається з тексту, який потребує софт-скилів та хард-скилів.
  • Також потрібно опанувати структуру жанру: тегі, гачки, побудову.
  • Починати ліпити сировину, яка потім оформлюється завдяки редагуванню.

Крок № 5. Важливо знайти свого ментора – досвідчену людину, яка професійно допоможе та підкаже. Бо можна добре йти, але у неправильному напрямку.

Крок № 6. Далі цей текст потрібно загорнути в красиву обгортку і відправити до видавництва. І чекати на їх відповідь.

Крок № 7. Якщо видавництво бере в роботу твою книгу, потрібно налаштовуватися на подальшу роботу. Наш герой розказав, що десь пів року працював в тандемі з редакторкою, з якою вони десь 6-7 років повністю пройшлися по тексту: вичитували баги, підсилювали текст. Тобто це був довгий процес.

Далі було літературне редагування, коли інший спеціаліст правила стилістику. Далі книга пройшла коректуру, коли ще один спеціаліст вичитував коми і крапки. І тільки потім книгу віддали на вертку, де її запакували у красиву обкладинку, надрукували і відправили до книгарень.

Крок № 8. Найприємніший момент – коли видана книжка приходить до тебе і ти її тримаєш. Ці відчуття схожі на народження очікуваної дитини, яку ти нарешті побачив. «Письменництво – це марафон, який потрібно добігти до кінця і не кинути на півдороги. Бо тільки тоді ти досягнув своєї мети», – сказав на довершення наш гість – Кирило Половінко.