Олена Капральська, педагог, координатор освітніх програм Міжнародної благодійної організації «Служба порятунку дітей» в програмі «Психологічні посиденьки» відповідає на питання: «Як вберегти дитину від сексуального насилля?»

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=oIXOq0X0a1w

Коли ми говоримо про дітей в контексті насилля, а тим більш сексуального насилля, нам здається, що ці поняття несумісні. Але на жаль такі речі трапляється, і набагато частіше, ніж ми можемо собі уявити. У 2021 році «Служба порятунку дітей» провела дослідження і виявила, що 73% дітей є в зоні ризику стати потенційними потерпілими від сексуального насилля – це охоплює в і фізичні ситуації, і ситуації в онлайн середовище.

Сексуальне насилля – це не тільки насилля пов’язане з фізичним контактом, а також ті випадки, коли дорослий просить торкатися його органів, або навпаки – сам торкається, коли є небезпека в онлайн середовище, коли дитині пропонують фото з оголеним тілом або вона отримує інтимні пропозиції. Тобто перелік ситуацій, які становлять небезпеку для дітей, є досить великим, тому кількість дітей постраждалих від сексуального насилля велика.

Існує багато міфів та стереотипів щодо сексуального насильства:

Міф № 1. Сексуальне насилля – це лише коли з фізичним проникненням.

Насправді сюди відносяться ситуації з демонстрації дитині оголеного тіла, різни пропозиції до дитини надіслати фотографії або показати своє оголене тіло тощо. Навіть з точки зору психології жарти або якісь розмови інтимного характеру в присутності дитини, якщо жарти не відповідають віку дитини, це теж є насильством над дитиною. Тому батькам потрібно пам’ятати, що спектр дій, які можуть травмувати дитину психологічно і фізично, є досить широким.

Міф № 2. Онлайн середовище – безпечне.

Не безпечне. В онлайн середовище ваша дитина може, сама того не розуміючи, почати інтимне листування з однолітками та дорослими людьми. Зазвичай таке листування може тривати довгий час (і з досвіду багатьох людей), з часом діти погоджуються на пропозиції та висилають свої фотографії інтимного характеру. Вони не усвідомлюють та не розуміють, як таке могло статися. І все тому, що зловмисник використовує тактику: спочатку довірливе спілкування, потім маніпуляцію та шантаж. Дитину залякують, що якщо вона не зробить те й те, то ця людина викладе їх листування в інтернет або розкаже батькам. Такі наслідки для дітей є дуже травматичними.

Що потрібно знати батькам?

  • Здебільшого насильником виявляються людина (як чоловік, так і жінка), яку будує з вами та дитиною довірливі відносини. Іноді ви навіть ніколи б не подумали, що ваш друг, знайомий цим займається.
  • Ці зловмисники мають свою тактику, стратегію та часто такі довірливі відносини тривають роками, перш ніж нападник здійснює насилля. Мама навіть може не здогадатися.
  • Ці люди найчастіше не мають відхилень. Вони роблять такі речі усвідомлено.
  • Ці кривдники найчастіше є хорошими психологами. Вони будуть відносини довіри, знають, як спілкуватися та маніпулювати дітьми.
  • Навіть існують закрити чати, де ці кривдники вчать один одного, як будувати з дитиною довірливі відносини та розбиратися в психології дитини та її мами.

Як захистити свою дитину?

  • Будувати з дитиною довірливі відносини, щоб дитина завжди могла вам довіряти та на вас розраховувати.
  • Не залишати свою дитину на своїх знайомих, не відправляти в різні поїздки, в яких вас не буде.
  • Довіряти своїй дитині, якщо їй щось здалося або не сподобалося в людини, зважати на її слова.
  • Відповідно до її віку, підіймати різні теми, що є різні люди, і не всі вони добрі. А також розповідати, як вона може себе вберегти від кривдників, що їй робити, якщо хтось починає себе поводити якось не так.