Чи можливо розпочати власну справу без стартового капіталу, яких помилок припускаються люди під час запуску свого бізнесу і як їх уникнути? Про це говорили в програмі Біблійний погляд за участю Олега Богомаза.  

Бог піклується про різні сфери нашого життя, і в тому числі й про фінанси. Бо вони є однією з найважливіших складових наших потреб. Яким чином можна заробити ці фінанси – вибір кожної людини. Хтось обирає бути найманим працівником – і це нормально, а хтось – хоче бути підприємцем. 

Якщо казати про потенційність, то кожен може організувати свій бізнес, але не кожен це робить, тому що для того потрібен певний набір якостей та спосіб мислення, який є далеко не у всіх. В тому немає нічого проблемного, тому що це не є метою всього нашого життя. Інше питання, якщо людина відчуває в собі потенціал і бажання, але не має достатнього досвіду, тоді ця інформація стане для неї у пригоді. 

Припустимо, у вас є бажання, мрія, є ідея, яка повинна точно вистрілити, але немає стартового для цього фінансів, що робити? З чого потрібно починати? 

Порада № 1: Ідея – це чудово, але потрібно оцінити свій рівень фінансів – чи реально вам це зробити, чи ні. Якщо ні, то потрібно повертатися до свого рівня і робити те, що ви можете і розвивати це. Тобто починайте з того, що вам реально до снаги. 

Порада № 2: На своєму рівні набувайте досвід та певні навички. Вони вам у майбутньому дуже знадобляться. 

Порада № 3: Навчіться ідеально працювати з меншим об’ємами, тобі ви будете готовими до великих об’ємів. Бо на даному етапі ви ще не маєте поняття, що таке великий проект.

Порада № 4: Доростіть до великих грошей. Бо, якщо у вас зараз немає великих грошей, це тільки тому, що ви ще не вмієте ними керувати. Якби ви вміли, у вас вже вони були у тому розмірі, який ви хочете.

Порада № 5: Інвестор вкладає свої гроші у чужий проект тільки тоді, коли бачить, що у людини є компетенція відповідного мислення, людина починає не з нуля та у неї є крута ідея. Тому спочатку потрібно відпрацюйте модель, протестувати, а вже потім її розширювати. 

Ключові навички і риси характеру, які необхідні людині для ведення бізнесу?

  1. Фінансова грамотність та розуміння, як працюють гроші. 
  2. Розуміння своїх сильних та слабких сторін – тобто розуміння самого себе. 
  3. Будування справи на своїй найсильнішій стороні. Не потрібно намагатися заробляти на тому, що ви не сильно розумієте. 
  4. Бути сміливим та хоробрим у прийнятті ризикових рішень, і водночас потрібно бути готовим прогоріти, тому потрібно ризикувати лише тим, що ви можете втратити.
  5. Адекватність та здоровий глузд.

Що заважає у бізнесі?

  1. Невиправданий оптимізм без урахування цифр та розрахунків. 
  2. Очарування людьми.
  3. Коли людина витрачає весь свій перший прибуток. 
  4. Змішування відносин і робити. Якщо ви берете на роботу друга, потрібно все до дрібниць обговорити та записати – обов’язки, очікування, шляхи вирішення непорозумінь, тоді у майбутньому не буде проблем. 
  5. Не вміння працювати з різними людьми та розподіляти обов’язки та повноваження. 

Чи є ще можливості в Україні для бізнесу, чи все вже зайнято?

Звісно, все залежить від обраної сфери, але в будь-якому випадку завжди є можливості на ринку. Тому що люди будуть шукати найкращого – якості, сервісу, умов. В цій конкуренції не завжди виграють ті, хто був давно на ринку. Подивіться на ринок автомобілів. Здається, що їх вже стільки, що досить. Але це не заважає компаніям створювати все нові й нові моделі й успішно їх продавати. 

В кінці програми ведучий підбив підсумки, що особисто для нього найкращий приклад успішної людини – це Григорій Сковорода. Бо він був освіченою, віруючою, талановитою людиною - митцем, який йшов за покликом серця і зміг досягти неймовірних висот у своїй діяльності. Так, він не заробив великих грошей, але його вплив – просто неймовірний. 

Переглянути ефір можна тут: