Маніпуляція - це зброя, яку використовують проти нас. Ми піддаємося маніпуляціям, коли не розуміємо намірів та планів інших людей. Як же розпізнати маніпуляцію та як не піддатися? Про це йшлося в програмі «Сімейна біблійна година».

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=I6-p9QSAMok

Маніпуляція – це процес, зброя за допомогою якої людина намагається вплинути на ваші думки, почуття та дії, при цьому не відкриваючи своїх справжніх намірів та мотивів.

Через які важелі це може відбуватися?

Через емоційний шантаж. Коли маніпулятор використовує ваші ж емоції проти вас та змушує вас почувати себе винними, боязливими, меншовартісними, тим, хто не заслуговує на успіх чи визнання. Через почуття провини. Коли на нас тиснуть та кажуть, що ви чимось завинили та маєте обов’язково це зробити. Тобто від вас вимагають дій, які ви не хочете робити.

Вихід! Пам’ятайте, що ви нікому нічого в цьому життя не винні. Ви не є постійним боржником. Кажіть «Ні» та вибудовуйте свої кордони особистості, не дозволяючи нікому їх переступати. 

Способи маніпуляції:

  • Перша маніпуляція відбулася ще в Едемському саду, коли змій спокусив Єву та запропонував скуштувати заборонений плід. Він використав неправдиву, спотворену інформацію.
  • Перехвалювання, з використанням лестощів та високо парних слів.
  • Зменшення вашої впевненості. Маніпулятор намагається змусити вас сумніватися в собі, в здібностях та талантах. Таким чином ваше розуміння того, що ви вважаєте правильним, може похитнутися.
  • Торг. Коли маніпулятор з вами торгується, він занижує ваші принади та змушує сумніватися у вашій професійності.

Вихід! Можемо згадати Ісуса Христа та Його служіння, як Він робив дива, зцілював людей та робив добрі справи. Фарисеї спочатку спробували ним маніпулювати, але коли Христос не піддався, почали знецінювати Його, робити все, щоб люди в Ньому сумнівалися та казали, що в Ньому демон. Через те Він зробив менше добрих справ, ніж хотів, бо деякі люди все ж таки повірили фарисеям. На прикладі Ісуса ми можемо зробити висновок: що коли люди применшують вашу професійність, це не означає, що це правда. Просто вам потрібно змінити місце дислокації, де інші люди оцінять вас з гідністю.

Методи маніпуляції:

«Так всі роблять, по-іншому ніяк не можна». Тобто роби так, як роблять інші. Люди не хочуть бути білою вороною, тому часто піддаються на такі маніпулятивні слова. Говорять правду, але частково і тільки ту, яка їм вигідна. Маніпулятор може використати проти вас вашу ж інформацію, ваші слова, щоб змусити вас зробити те, що він хоче. Якщо ви дійсно винні, потрібно попросити вибачення і визнати свою провину, якщо – ні, то про це також потрібно сказати. Ставить умову. На кшталт: я тобі не зроблю те чи інше, якщо ти не зробиш того чи цього. І таким чином, людина поступається своїми пріоритетами, щоб отримати те, що їй потрібно. Співчуття. Маніпулятор може виступати в ролі жертви, щоб надавивши на відчуття жалю, отримати ваше співчуття та підтримку. Газлайтинг. Маніпулятор пробує переконати вас, що ваші спогади, відчуття та сприйняття того чи іншого, не є вірним. А правильно так – як він це розуміє. Тобто він перекручує факти та вашу реальність. Після цього людина починає в собі сумніватися та стає легкою жертвою для наступних маніпулювань. Дискредитація. Коли маніпулятор намагається зіпсувати вашу репутацію або піддати сумніву ваші мотиви. Він дискредитує вас, перекручує ваші слова, щоб в очах інших людей ви здавалися негарною людиною.

Як ми можемо протистояти маніпуляції?

Довіряти собі, своїм знанням, досвіду та ресурсам. Пам’ятаєте, коли Ісус постився 40 днів, до Нього підійшов сатана зі словами: «Якщо ти Син Божий, то зроби то й то». Христос був голодний та найбільш уражений, а сатана використовував маніпуляцію. Але Ісус знав, хто Він і яка у Нього місія, і протистояв цій маніпуляції. Спілкуючись з людьми, слухайте власну інтуїцію, дивіться на аргументи та аналізуйте ситуації, чи є в них приховані мотиви, що ці люди хочуть насправді отримати. Дивіться на вчинки людей. Про це якось сказав Ісус Христос: «По їх вчинках – по плодах впізнайте їх». Це формула, як розпізнати людину. І далі Він дає роз’яснення: «Бо не може на будяках виростати плід, не може в поганій людині бути добрих справ. І в добрій людині – поганих справ». Встановлюйте свої межі та будьте готовими їх захищати. Намагайтеся оточувати себе людьми, яким ви довіряєте.

У світі дуже багато маніпуляції, але завдяки невеличким підказкам, ми можемо жити щасливим та вільним життям, не бувши рабами людей.