Бог створив сім'ю, але диявол усіма силами намагається її зруйнувати. Дрібні образи та концентрація на недоліках один одного псують відносини подружжя та ведуть до розлучення. Як уберегти свою сім'ю від постійних сварок та врятувати від розлучення? Про це йшлося у програмі «Сімейний біблійний час» з Олександром та Надією Пастушак. У гостях – пастор церкви Руслан Бажницькій.

Коли молоді люди починають спілкуватися, або недавно одружилися, вони дивляться один на одного скрізь рожеві окуляри. При цьому бачать лише гарні моменти та повністю ігнорують негативні моменти, хоча вони і є. Але проходить деякий час, любов починає згасати, і тоді вони починають помічати у свого партнера негативні риси. Є пари, які постійно оновлюють любов, а є такі – які тільки й роблять, що скаржаться один на одного. В другому випадку треба бити на спалах та рятувати шлюб.

Щоб не допустити охолодження відносин між подружжям треба:

  • по-перше, знайти джерело любові у Господі через особисті стосунки та читання Біблії;
  • по-друге, вийти з кола людей, які налаштовують вас проти вашої другої половинки.
  • по-третє, підтримувати любов та заповнювати потреби один одного.

Якщо у сімейному житті розлади тільки почалися, якщо ти відчуваєш, що періодично вичерпуєш в собі добро та любов, і цих ресурсів тобі у подружжі не вистачає. То можна заряджати свою «батарею любові» за допомогою найкращого джерела – Бога, підтримки позитивних друзів, відвертих розмов, надихатися гарними фільмами, книжками та проповідями.

Але якщо список претензій до другої половинки великий, то це свідчить про те, що між вами вже давно не було якісного спілкування. В цьому випадку треба діяти більш рішуче. Щоб зберегти кохання та зробити шлюб міцним, треба:

  1. Згадати хоча б 5 пунктів, що ти в цій людині знайшов доброго, коли ви тільки почали зустрічатися та будувати сім’ю. Ці спогади можуть відродити й почуття.
  2. Почати дякувати один одному за те, що вам подобається, за те, що він/вона робить та навіть за дрібні побутові речі: приготування їжі, час з дітьми, допомогу по господарству та інше.
  3. Підтримувати один одного у всіх сферах життя. Кожен з подружжя повинен відчувати, що його не засуджують, не критикують, не принижують, а вірять у нього, цінують та пишаються ним.
  4. Думати один про одного тільки добре, чисте та чесне.
  5. Служити один одному.
  6. Казати один одному слова ніжності та любові.

При цьому треба пам’ятати, що ідеальних стосунків не має. Є чоловіча сила прощати жіночі слабкості та є жіноча мудрість не помічати чоловічих помилок. Ми можемо обирати: або концентрувати свою увагу на слабкостях та помилках, або покривати їх любов’ю.

На останок, гість дав пораду: «Думай про добре, роби добре, і тоді ти станеш доброю людиною. Тоді тебе будуть оточувати добро, і ти пожнеш добро у своєму житті. Такий Божий принцип – що посієш, те і пожнеш».