Андрій Шеховцов топ менеджер міжнародної компанії, лідер чоловічого служіння Ірпінської Біблійної Церкви. Має економічну освіту та досвід, який допоможе всім в управлінні фінансами у складні часи. Про це й про інше в програмі «Добре, що ти тут»

Також цей ефір можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4IynXDlBnBU

 

На початку програми Андрій поділився своєю історією, як він проходив фінансові труднощі та які уроки виніс з цього випробування. «Я одружився о 2008 році, – згадує чоловік. – Так вийшло, що одразу після весілля і медового місяця, у світі настала велика фінансова криза. Через те я втратив роботу, і майже рік не міг знайти роботу за спеціальністю на повний робочий день. Тому тему: «Як проходити фінансові труднощі у складні часи» я знаю з власного досвіду.

Це був важкий період, коли я шукав роботу, ходив на співбесіди, але мене не брали. При цьому моя дружина, яка тільки переїхала зі Львова до Києва, знайшла гарну роботу на неповний робочий день за спеціальністю «викладач музики». Мене ж час від часу запрошували на невеликі періодичні підробітки перекладачем з англійської мови. Також у мене був певний фінансовий запас, якій я міг зробити, працюючи на своїй попередній роботі. Було непросто, але Бог нас не залишив. Рівно через рік – 1 липня я знайшов наступну fulltime роботу».

Базові принципи:

  1. Потрібно вести бюджет, щоб розуміти, які місячні витрати ви маєте. Це допоможе вам контролювати свої витрати та щось планувати.
  2. Важливо жити по тому рівню доходів, який ви можете собі дозволити. Тобто не розумно продавати останнє або брати в кредит новий айфон, який вам не по кишені.
  3. Завжди потрібно щось заощаджувати. Це може бути різна сума: хтось 5% відкладає, хтось 10%, а у деяких виходить до 50% доходу. Потрібно це робити кожен місяць.  Завдяки цьому ви зможете накопичити на коштовну покупку та мати запас на непередбачувані події. Фінансисти радять мати буферні гроші на 3-6 місяців.
  4. Потрібно бути дуже обережними, якщо вам пропонують вкласти кудись гроші та обіцяють прибуток, більше, ніж 50% річних. Дуже часто це махінації, піраміда або якісь схеми. Коли вона прогорить, ви втратите все.
  5. Пам’ятати, гроші – інструменти щось зробити, але в центрі нашого життя повинен бути Бог. Тому потрібно бути обережним з любов’ю до грошей. Біблія це називає любов’ю до мамони і застерігає від цього: «Не можна служити Богу та мамоні». Тобто не можна на гроші покладати свою надію, а лише на Господа.
  6. Практикувати щедрість – допомагати нужденним, хворим, на ЗСУ. Це таке щеплення від грошолюбства. Адже чим більше ти віддаєш, тим менше ймовірність, що ти потрапиш на гачок до грошолюбства. Це не значить, що потрібно все продавати і роздавати людям. Ні. Біблія до цього не закликає. Але якийсь відсоток виділяти для допомоги іншим – це гарна практика.