Чому порнографію ми називаємо проблемою та як позбутися від неї? Про це ми детально поговорили з ведучим програми «Про Стосунки» Дмитром Остапенко.

Також цей ефір можна подивитися за посиланням

Наше життя вимірюється десятиліттями. Те що у 18 років не виглядає проблемою. Навпаки, хлопці думають, що завдяки цьому вони зможуть випустити пар. То у 22 роки це вже буде проблемою. Бо за ці 4 роки хлопець вже сформував в собі залежність та не має реальної свободи від порнографії. Коли він зустрічає дівчину та одружується, то йому лише її у ліжку вже недостатньо.

Але не одна нормальна жінка не буде рада, якщо її чоловік розглядає інших жінок та збуджується, так само чоловік не буде захоплений від того, що його дружина буде розпалюватися, дивлячись на інших чоловіків. Бо це не є нормою.

Кожен молодий хлопець у майбутньому хоче мати щасливу сім’ю. Він думає про це, але гормони беруть над ним гору. Якимось чином він заходить на порносайт. Начебто хлопець розуміє, що це погано, але не знає, як впоратися. Не знає, як перенаправити усю ту енергію, що в ньому вирує? 

Що робити?

  • Потрібно розуміти, що організм дає цьому вихід. Навіть, якщо людина не буде заходити на порнографічні сайти, не буде регулярно «вибухати», в неї все одно - рано чи пізно - з’являться фізіологічні ознаки, які ще називаються «мокрі штани». Це природно.
  • Якщо вже є сім’я, і жінка, на приклад, поїхала на декілька місяців за кордон, то чоловіки можуть самі себе задовольняти, але не переглядаючи порнографію. Біблія про це говорить, якщо «око твоє буде чисте, то все тіло буде чисте». Тобто, коли ти не даєш цій погані потрапити на очі, то все це не проникає в тебе.
  • Шукати сторонньої підтримки. Якщо ти розумієш, що воно тобі заважає, але тобі потрібна допомога, можна знайти людину – ментора, служителя, з яким ти поговориш, який тебе підтримає і перед яким ти будеш кожного місяця звітувати.
  • Приймати рішення не дивитися. Наш рівень тестостерону та наші звички підлаштовується під наше рішення не дивитися порнографію. Навіть, якщо ти спочатку протримаєшся тиждень, місяць, потім буде зрив, то цей час ти жив у свободі. Ти не вмер, не заслаб тощо. Після зриву, ти знов тримаєшся без порнографії, і на цей раз тобі буде вже легше. Головне – це усвідомити, що потрібно з цього вистрибувати та рухатися від перемоги до перемоги.

Чому дівчата дивляться порнографію? Та як дівчини від цього звільнитися?

Чоловік дивиться порнографічні фільми, від яких у нього спотворюється уявлення про секс. Він з цим уявленням приходить до дому та намагається зі своєю дружиною робити ті для неї неприємні речі, які він бачив у фільмі.

Після такого досвіду, вона розуміє, що не має жодного сексуального контакту, який би їй давав задоволення. Вона починає думати, що може з нею щось не так. Жінка теж приходить на сайти 18+, щоб для себе знайти щось «цікаве». Але правда в тому, що чим більше вона буде в це занурюватися, тим менше буде задовольняти її чоловік.

Як їй вирішити сексуальну рану?

Вкрай важлива сексуальна освіта: розмова з сексологом, просвітницькі книги, курси, присвячені сексології, також потрібно трішки вивчити анатомію.

Що робити, якщо дружина дізналася, що її чоловік дивиться порнографічні сайти? Як вона може цьому зарадити?

Не потрібно про це мовчати та вдавати, що все нормально. Типу всі чоловіки це дивляться. Ні. Бо сьогодні ви закриваєте очі на порнографію, завтра – на лайки та вогники іншій дівчині, післязавтра – на листування з іншою дівчиною, а після - післязавтра – на не що у нього інший телефон і він їздить в дивні відрядження. Потрібно почати з ним говорити, але спочатку розібратися та подумати, чому він це робить, може йому чогось не вистачає. Спробувати це виправити. Якщо не виходить розв’язати проблему, можливо потрібно звернутися до консультантів-сексологів, психологів або душе пасторів. Але при цьому важливо не залишати його самого, не давати почуттям провини, не відвертатися. Дуже допомагає щире каяття, визнання своєї залежності та молитва.

Залежність від порнографії – це проблема, яку замовчують і яка набагато більша, ніж ми можемо уявити. Насправді, це не вирок, але як будь-яку проблему її потрібно піднімати та вирішувати.