Якщо у вас сильний розпач і смуток після скоєної помилки, якщо вас образили і ви живете цією образою чи, можливо, вас звинувачують несправедливо і у вас серце болить, і ви ночами не спите через те, що з вами так поступили? То ви потрапили по адресу, тому що саме про такий стан і як з нього вийти ми будемо говорити.

Кожен з нас може зробити якусь помилку, після якої нам дуже важко, і ми відчуваємо відчай і смуток за себе, і свою некомпетентність, за своє безглуздя. 

До цього всього ж додаються ще конфлікти, карантин, війна, вірус, криза, безробіття, корупція - причин для розчарування і смутку просто безліч.

Я думаю, що цілком природньо і нормально переживати різні емоційні хвилі, але от залишатися в цьому, оце уже біда. Це уже наш вибір. Жаліти себе і зробити з себе жертву чи використати це як можливість для розвитку?

Цікавий парадокс: В наш час люди живуть набагато краще ніж у середньовіччя чи ще раніше, але, тим не менше, складається відчуття, що зараз суспільство найбільш нещасне. Найбільш поширена хвороба на заході це депресія. Там побудовний великий бізнес по продажу антидепресантів. При будь якому емоційному дизбалансі виписують саме ці препарати антидепреантів. Комусь вигідно, щоб люди знаходилися у депресії.

Проблема не в тому з чим ми стикаємося, але чи готові ми з цим боротися і протистояти цьому. Це проблема не впливу зовнішнього світу, а внутрішньої розслабленості і нездатності боротися з проблемами.  

Депресією називають майже любий стан. Лінь боротися, лінь підійматися чи щось робити - це самооправдання. На одній конференції багатьох студентів зробили опитування: яка найбільша ваша проблема? І більшість відповіли депресія! Тоді їм відповіли: Якщо ви перестанете лінуватися, то ви дуже скоро позбудетеся всіх проблем, які вводять вас у цю депресію. 

У людей, які виростають у жорстких умовах, виробляються бійцівські якості. Вони менше плачуться над собою, боряться і противляться проблемам і внутрішній апатії. Можливо, навіть, менше вимагають від життя, менше розчаровуються і не впадають у відчай при невдачах. 

Звільніться від невротичної потреби подобатися усім. Вона призводить до ерозії душі. Вам завжди буде здаватися, що ви робите щось недостатньо чи неправильно. Прийміть той факт, що життєрадісність здебільшого йде від насолоди своєю огидністю. Не намагайтеся всім сподобатися і вам буде легше у суспільстві.

З однієї сторони потрібно бути задоволеними сьогодні собою. “Великий то зиск то благочестя із задоволенням”. (Біблія)

Але з іншої сторони, нам необхідно прагнути до досконалості. Не застоюватися на одному місці, але розвиватися і рости. 

У людей часто є така крайність бути рабом свого іміджу і завжди працювати на позитивну думку людей - це уже рабство. Кому ти служиш, тому ти й раб.

Люди завжди будуть вами незадоволені. Якщо ми спробуємо догодити усім, то ми будемо ніким. А це уже важкий і запущений стан. 

Як вийти із депресії?:

  1. Перестань вередувати, перестань оплакувати чи виправдовувати свою лінь. Хочеш відпочити? Іди і влаштуй собі відпочинок - це також робота.
  2. Перестань себе жаліти і плакатися над собою
  3. Знайди ті речі, які будуть тебе радувати. Не все так погано, як тобі здається, на перший погляд. Подивися на це з іншої сторони.

Є 4 категорії людей:

  1. Вони бачать речі такими, які вони є, цим радіють і дякують Богові.
  2. Помічають тільки те, чого немає. А в житті завжди чогось не вистачає. Кажуть так: у мене все добре, але ще цього і цього немає, ще треба чогось. На цьому загострюють свою увагу і є нещасними.
  3. Живуть своїм минулим. Хорошим чи поганим. 
  4. Живуть майбутнім і пропускають теперішнє.

Потрібно мріяти про майбутнє, і брати певний урок з минулого, але для активної людини є тут і зараз. І це активна позиція життя. Творити історію, а не дивися як вона іде.

Минулого уже нема, майбутнього ще нема, є тільки зараз. Ми живемо в мить між минулим і майбутнім. 

У сучасному світі є така тенденція, що потрібно бути стабільно щасливим і усміхненим, успішним і веселим. Стандарти дещо завищені. Є потреба, а є бажання. Є розкіш, і є забаганки і примхи. Це захмарні стандарти. Чим вищі стандарти і вимоги, тим більше розчарувань. І тим більше людина відчуває, що вона щось не може, не така як інші, і це призводить до смутку розчарування і депресії. 

Хто не навчився бути задоволеним малому, ніколи не буде радіти, якщо буде мати набагато більше. 

Задоволення - це не кількість благ, але здібність душі радіти з того, що є. 

Назвіть своїх дітей Божим даром і ви зможете ними радіти навіть, тоді коли вони роблять щось неправильно.

Найбагатша людина у світі Соломон, у кінці життя розчарувався усім багатством і життям, тому що щастя не у грошах.

"Я ж молився за тебе, щоб не зменшилась віра твоя; ти ж колись, як навернешся, зміцни браттю свою! А той відказав Йому: Господи, я з Тобою готовий іти до в'язниці й на смерть! 34 Він же прорік: Говорю тобі, Петре, півень не заспіває сьогодні, як ти тричі зречешся, що не знаєш Мене…" Євангеліє від Луки 22:32-34

Апостол Петро і Юда зрадили Ісуса, але Юда здався і повісився. А Петро боровся зі своїми думками, які його осуджували, покаявся і повернувся до учнів. Ісус молився за нього. Він незабутий і непокинутий Богом! Ісус є Тим, Хто підкріпляє людину і допомагає вийти із будь якої депресії.