Чи можна пережити розлуку з найближчими – зі своїм чоловіком та дружиною? Як на відстані залишатися пов’язаними? Як давати собі розраду? Про це йшла мова в програмі «Формула сім’ї» с ведучим Олексієм Травниковим.

 В Україні йде повномасштабна, жахлива війна. Тому багато сімей були вимушені розлучитися. Зазвичай жінки з дітьми приймали важке рішення виїжджати та рятуватися, а чоловіки – у непростих обставинах залишитися та захищати свою країну. Через це всі переживають величезні хвилювання.

Як пережити цей період? Є багато практичних речей, які вам (жінки) допоможуть.

Порада 1: Робіть прості та звичні для вас побутові речі, які даватимуть вам змогу відвернутися від сумних думок. Якщо ви знаходитесь на території, які не обстрілюються, ви умовно кажучи, можете зайняти себе робочими справами.

Порада 2: Напишіть підбадьорливий допис у соцмережах. Так ви отримаєте розрядку тим паче якщо підтримаєте інших людей, які теж як і ви переживаєте розлуку.

Порада 3: Якщо поряд з вами є діти чи інші люди, приготуйте для них з любов’ю якусь смачну вечерю.

Порада 4: Не сидіть без справ. Шукайте можливість бути зайнятими.

Порада 5: Спілкуйтеся з друзями, які опинилися у подібних обставинах. Підтримуйте один одного. Піклуйтесь про когось. Мамам з дітьми простіше, то їм є про кого піклуватися. Якщо дітей не має або вони вже виросли, шукайте підтримку у людей і самі підтримувати інших.

Порада 6: Пам’ятайте обіцянки, які ви давали один одному, коли брала шлюб. Ці обіцянки будуть вас підтримувати, відновлювати вас та нагадувати важливість шлюбу.

Порада 7: Якщо вам емоційно потрібно, робить вечори, коли ви будете давати свободу своїм почуттям: поплачте, помоліться – виплесніть свої емоції. Якщо ви ніколи не молилися – це саме час зробити. Бог – Втішник. Не стримуйте свої емоції.

Порада 8: Не бійтеся просити про допомогу. Коли людина залишається сам на сам зі своїм сумом, здається що ніхто її не розуміє. Тому дзвоніть, пишіть, спілкуйтеся з іншими людьми.

Порада 9: Вмійте приймати допомогу від людей, які можуть та хочуть вам допомогти.

Порада 10: Кожен день робіть зарядку, не зважаючи на те, де ви знаходитесь – в підвалі, квартирі, будинку. Намагайтеся із того, що маєте, правильно харчуватися, робити фізичну роботу та підтримувати свій психологічний стан.

На останок ведучий підбив підсумок, що не треба впадати у відчай, бо Господь все одно контролює ситуацію. А також жінки повинні пам’ятати, що у її чоловіка є покликання – захищати вас, дітей та Батьківщину. Це привід порадіти, що ваш чоловік вірний своєму обов’язку, не зраджує своєму слову. Ви можете пишатися, що знайшли такого достойного чоловіка.