Я виросла в російськомовному середовищі, все життя розмовляла російською, і, ніколи, не уявляла за яких обставин я можу перейти на українську мову.

Але до нашої країни прийшла війна…

І для багатьох українців - це стало принциповою позицією.

Я, завжди, була вибагливою до своєї мови, тому не могла собі дозволити розмовляти українською неідеально. Відтягувала цей момент наскільки могла.

Але, місяць назад я вирішила, що час прийшов і крапка відліку незворотня. Я повідомила близьких та почала перехід. Адже навіщо мені розмовляти «вмираючою» мовою, коли треба популяризувати українську, за якою майбутнє.

Іноді, відчуваю себе іноземкою, серед російськомовного оточення. Плутаються та забуваються слова, але мене це не лякає, адже я хочу бути прикладом для людей.

Якщо ви досі вагаєтеся та боїтеся говорити українською, через певні обставини. Я маю для вас особисті поради, які допомогли мені:

  1. Прийняття. Усе піде, як треба, з моменту коли ви точно будете впевнені, що готові до переходу

  2. Український контент. Читайте книжки та дивіться українською фільми, серіали, мультики, ютуб (ви будете чути мову постійно та поповнювати словниковий запас, чим полегшите перехід)

  3. Перекладіть налаштування в телефоні на українську 

  4. Листуйтеся та пишіть у  соцмережах українською

  5. Починайте говорити. Навіть, якщо ваша українська не досконала, досвід приходить лише з часом

  6. Не бійтеся, якщо вас будуть виправляти. Не помиляючись, ніколи не дізнаєтеся, як правильно

  7. Попросіть близьких підтримати вас. Якщо вам так буде легше, нехай вони говорять з вами українською.

Проте, ніколи не змушуйте нікого. Адже це має бути добровільний вибір людини. Лише з позитивним настроєм, нас чекає перемога над ворогом.