Хто такі маніпулятори та які засоби вони найбільш часто використовують? Як не потрапити в їх пастку? Як розпізнати, що перед тобою людина, яка тебе використовує і нічого не готова дати на заміну? Як уникати нападів маніпулятора і не стати його жертвою? Поговоримо про це в програмі «Я - щаслива жінка» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Маніпуляція - це певний прихований психологічний засіб, метою якого є змусити людину виконати потрібні дії, що знаходяться в інтересах маніпулятора. При цьому самій людині буде здаватися, що вона сама цього хотіла, а не що їй щось нав’язують.

Види маніпуляцій:

  1. На рівні держави та соціумів. Подається інформація під певним кутом, тим самим формуючи у людей певну думку, щоб вони починали діяти, відноситься і думати певним чином.
  2. На рівні колективів. Коли керівництву або комусь із членів колективу потрібно, щоб люди зробили певні дії, в цьому випадку вони вдаються до тиску, жалості, шантажу, обіцянкам, благим цілям або інше.
  3. На рівні сім'ї. У сім'ї до маніпуляцій можуть вдатися, як дорослі, так і діти.

Важливо пам'ятати, що будь-який маніпулятор має не хороші для вас мотиви, а його дії будуть проявлятися через вчинки, що принижують вас. Маніпулятор буде робити так, щоб знизити вашу самооцінку, змусити вас відчувати почуття провини, страху, сумніву, внутрішнє спустошення та знищення вашої значущості.

Чому люди йдуть на відносини з маніпуляторами?

- Гормональна залежність. Людина стає залежною від чергового викиду в кров гормонів страху та щастя - адреналіну та ендорфіну. Про такі пари часто кажуть, що вони весело  живуть.

- Вони схили постійно звинувачувати себе та брати на себе провини інших людей.

- Маніпулятор активізує страхи іншої людини через заниження її самооцінки.

Хто вони жертви маніпулятора? Це люди із заниженою самооцінкою, які не усвідомлюють свою цінність та унікальність. Не знають, що таке нормальні відносини та знаходять свою вагомість через зовнішні чинники, а не внутрішні.

Як не стати жертвою маніпулятора? Усвідомити свою цінність, яку ви маєте по праву свого народження, унікальність, дари та таланти. Також потрібно прийняти себе такою, якою ви є. Тоді маніпулятору буде не комфортно з вами спілкуватися, адже ви вже не ведетесь на його хитрощі.

Наостанок, ведуча зробила висновок, маніпулятор в дитинстві не отримав безумовну любов та прийняття, тому в дорослому житті він вдається до різних хитрощів, щоб отримати бажане. За таку людину треба молитися, не піддаватися на її маніпуляції, говорити, що не так та виправляти її з любов'ю та ґрунтовністю.