Як вибрати свою другу половинку і не помилитися? На що потрібно звертати увагу, коли ви ще зустрічаєтеся? Про це йшлося у програмі «Формула сім'ї» з ведучим Олексієм Травниковим та гостем - Оленою Травниковою.

Шлюб - це не спосіб втекти від своїх проблем, можливість поліпшити своє фінансове становище, переїхати в інше місто або іншу країну. Це те, що додає людям нової відповідальності та допомагає стати більш щасливими.

На жаль, за статистикою за часів Незалежності України були моменти, коли рейтинг розлучень досягав 60%. Ніхто з молодих людей, що вступають у шлюб, на самому початку свого спільного шляху не думає про розлучення. Але, як мінімум 50% молодят, зроблять потім один одного нещасними. Ось тому так важливо готуватися до цієї події - не до самої церемонії, а до шлюбу і сімейного життя.

Щоб зрозуміти, чи готова людина створити сім'ю, потрібно відповісти собі на питання: «Чи достатньо я подорослішав, щоб залишити батьків і створити сім'ю?» Річ у тім, що всі люди по-різному дорослішають й інструменту, яким можна виміряти дорослість, немає. Однак, є певні показники, на які потрібно звертати увагу перед вступом у шлюб.

  1. Реалістичний погляд на шлюб. Зріла людина розуміє, що шлюб - це не спосіб піти від проблеми. Більш того, шлюб створить нові проблеми та нові відповідальності.
  2. Час. За статистикою перш ніж людина зустріне свою любов, у неї буде від 7 до 12 закоханостей. А щоб зрозуміти, що це: любов або закоханість - потрібен час. Не можна поспішати. Закоханість може перерости в любов, але потрібно почекати.
  3. Сформована життєва позиція. Якщо людина зріла, вона вже сформувала свої погляди, віру, цінності та цілі, які вона перед собою ставить.
  4. Здорова самооцінка, яка допомагає оцінити та прийняти себе й іншу людину.
  5. Здатність конструктивно розв’язувати проблеми. Перед вступом у шлюб потрібно обов'язково запитувати в іншого про його важкі часи та про те, як він їх пройшов.
  6. Здатність приймати відповідальність за свої вчинки, емоції та реакції.
  7. Познайомитися з сім'єю обранця та поспостерігати, яка в їхній родині атмосфера і взаємини. Зробити висновки, адже це безпосередньо потім буде впливати на вашу нову сім'ю.
  8. Готовність вчитися, змінюватися, проходити сімейну підготовку, семінари. І навіть якщо якісь з цих пунктів поки «кульгають», не потрібно ставити на таких відносинах хрест. Якщо людина готова змінюватися, значить вона готова перетворити невдалі сценарії своїх поколінь, у вдалий та щасливий.

Наостанок ведучий підсумував, що, звичайно ж, краще звертати увагу на всі ці моменти до вступу в шлюб і до заручин. Але якщо ж люди вже вступили в шлюб і розуміють, що є проблеми, їм потрібно йти до сімейного консультанта, відвідувати семінари та набиратися терпіння. Тоді у них все буде добре.