Критика - невід’ємна частина нашого життя.

Адже багатьом знайома ситуація, коли на роботі кажуть, що ваші ідеї не переконливі й слабкі. Або мама критикує те, чим ти займаєшся та хвалить сусіда.

А ти щиро не розумієш, що зробив не так та чому не отримуєш похвалу. 
Тяжко сприймаєш критику, адже не можеш чути неприємності про себе…

На будь-які несправедливі, чи образливі слова, завжди, хочеться виправдатися або ж агресивно відповісти. 
А спробуємо розглянути критику з позиції поліпшити себе й свої результати. 

Як навчитися її сприймати:

 1. Зупиніть свою першу реакцію (якщо ваша реакція була занадто гострою - зробіть паузу. Вдихніть, видихніть та подумайте. Це допоможе подолати емоції та включити логіку. І лише заспокоївшись давайте свою відповідь)

 2. Шукайте позитив (часто в критичних зауваженнях можна знайти чесні відгуки та пропозиції щодо поліпшення)

 3. Не бійтеся вчитися (багато людей думають, що мають рацію, незважаючи ні на що. Але так не буває. Я відкрию вам таємницю, але ви можете помилятися. Тому спробуйте знайти зернину того, що допоможе вам удосконалитися та реалізувати ваші цілі)

 4. Будьте кращими (сприймайте критику ваших дій, а не, як особисту образу. Навіть, якщо людина була грубою з вами, залишайтеся собою. Будьте вищими за це)

 5. Не бійтеся запитувати (якщо ви відчуваєте, що критика виходить через бажання допомогти, не бійтеся дізнатися подробиці, як вам поліпшити результат)

Сприймайте конструктивну критику, як безкоштовний урок. Не залишайте критикана без відповіді, навіть, якщо ви не згодні відповідайте: «Дякую, я розгляну вашу пропозицію»