Що таке емоції? Як ними керувати? Ви не раз чули про емоційний інтелект, але що ж це таке? Як бути з негативними емоціями? Про це і не тільки в програмі «Медичний контекст» на Радіо М.

Також ефір можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=kzUUz88bx64

Емоції – це нейрофізіологічна реакція нашого організму на все що відбувається з нами, або іншими словами, емоції – це навігатор нашій психіці, який показує що з нами так і що не так.

Якщо ми підвищимо голос або почуємо якийсь гучний звук, ми починаємо сканувати інформацію через очі, вуха, запах. У нас в головному мозку, у тій частині яка відповідає за інстинкти, народжується емоція.

Спочатку мозок сканує цю інформацію на безпечну і небезпечну. Якщо він вирішує, що ситуація безпечна, у нас може виникнути інтерес, радість або просто ок. Якщо небезпечна, тоді може виникнути страх. Далі цей імпульс йде у лімбічну систему. Після неї, через долі секунди імпульс йде до головного мозку. Вже там ми починаємо розуміти, що саме ми відчуваємо.

Що робити з негативними емоціями?

На справді не існує поганих чи добрих емоцій, тому що кожна емоція має якусь певну мету. Люди зазвичай вважають негативними емоціями: провину, сором, страх, злість та інше.

Якщо подумати, для чого людині дана – злість? Відповідь: вона говорить про те, що у нас є якійсь важливі потреби, або те, що наші кордони порушуються. Це погано? Ні, для нас це корисно. Інша справа, що ми не вміємо регулювати цю злість в собі.

Як варто ці «негативні» емоції виражати? Як вони можуть проявлятися? Чи варто проявляти, чи навпаки – трошки знижувати градус?

Кожна емоція нам потрібна, це навігатор нашій психіці, який нам допомагає. Якщо ми не дозволяємо собі відчувати злість або її придушуємо, то може через тиждень, а може через рік  або десять років ми відчуємо вигорання, відчуття спустошеності або психосоматичні хвороби, викликані саме цими психічними явищами, коли емоції пригнічуються.

Чому так відбувається?

Коли ми відчуваємо якусь емоцію, у нас змінюється біохімічний склад крові. Уявіть, що з нами відбувається, коли ми давимо в собі кортизол, гормони та інше. Організм рано чи пізно почне шукати вихід і дасть збій.

Як правильно проявляти емоції: щоб і для нас було корисно, і щоб не зіпсувати відносити з іншими людьми?

Не варто кричати або виливати весь негатив на інших людей, бо скоро так нікого поряд не залишиться. Придушувати також не можна. Єдиний варіант – це середній шлях.  На приклад, ви відчуваєте злість, і ви даєте їй місце, але ви не кричите, а проговорюєте, відчуваючи, що ваші кордони порушені. Це буде варіант виходу цієї злості.

Іноді не має можливості її проговорити. Тоді потрібно знайти екологічний спосіб їх виразити, тому що не відреагувати ви не можете. Адже ці емоції дають сильне емоційне напруження. Ви можете:

  1. Написати на папері все, що накипіло, а потім порвати його, але цими діями ви витягнете з себе цю емоцію. Тобто ви робите добре своєму тілу, яке не буде потім хворіти.
  2. Покричати, побігати, поплакати або подихати – тобто будь-яку дію.

Як керувати емоціями?

Людина, яка навчилася керувати своїми емоціями - це емоційно-зріла особистість. Вона не обов’язково по темпераменту спокійна, ні. Зріла людина – це людина, яка може між тим, коли щось сталося (тригернуло) і тим, як вона відреагувала, ніби взяти паузу та не реагувати на автоматі. Під час цієї паузи вона робить наступні кроки:

Перший крок: Питає у себе, що вона відчуває? Вчиться розпізнавати свої відчуття та  дозволяє собі їх відчувати.

Другий крок:  Питає у себе, яка потреба зараз не задовольняється? На приклад, яка потреба не задовольняється при страху? Потреба у безпеці. При злості? Хтось не поважає мій час або порушує кордони.

Третій крок: Питає у себе, чи взагалі я можу впливати на цю ситуацію або не можу? Якщо ми не можемо вплинути, потрібно змінювати ставлення до того. На приклад, війна. Ми можемо продовжувати злитися, але це ні на що не вплине. У такому випадку краще цю енергію направити в інший напрямок.

Четвертий крок: Питає у себе, чого я злюсь? Чого я хочу? Бо ціль для людини – це головне. Коли є ціль, ми розуміємо як діяти, що сказати, як це можна проговорити в прохані. Потім діяти або не діяти залежно від того, що відбувається.

Як правильно емоційно відреагувати на критику?

На що направлена критика? На наше «я» всередині, яке дуже вразливе. Саме ми можемо захистити самого себе. По-перше, потрібно спитати себе, чому людина нападає? Можливо їй зараз важко, можливо вона така людина, можливо маніпулює. Будь-яка причина. Ми можемо залишити людину з її критикою та мати гідність, що з нами все добре.

Коли можна приймати критику? Коли ця людина для вас авторитет, коли вона більше знає і розуміє, коли її критика має сенс. Перед тим, як її послухати, спочатку поверніть собі свою гідність, що з вами все добре, потім послухайте та подякуйте.