Як економити та бути щедрим? Що таке фінансова незалежність? Спробуємо відповісти на ці питання в програмі «Епідемія доброти» разом молодшим лейтенантом капеланської служби в ЗСУ — Олександрою Андріящиною.

В останні півтора року більшість українців почали частину свого бюджету виділяти на благодійність та донати на ЗСУ. Звісно, що деякі люди так жили вже давно, але масового характеру це набуло, лише з початком повномасштабної війни. Це й не дивно. Адже спільне горе об’єднує націю і нікого не залишає байдужими.

Але якщо на початку 2022 руку в багатьох були грошові запаси, і багато хто мав змогу дуже щедро жертвувати, то зараз за рік ситуація дещо змінилася. Тому в багатьох постає питання: «Як збалансовано жити: щоб і на все вистачало, і водночас бути щедрими?»

Є декілька важливих правил:

Правило № 1: Потрібно сформувати свій бюджет, щоб зрозуміти, скільки коштів вам потрібно для оплати комунальних послуг, скільки вам потрібно на їжу, ліки, засоби гігієни та інші речі, і скільки ви можете пожертвувати на доброчинність і допомогу іншим.

Правило № 2: Це нормально, якщо щомісяця у вас якісь пункти будуть коливатися, бо якісь запаси у вас закінчуються, якісь поповнюються. І це також позначається на нашій можливості жертвувати.

Правило № 3: Не так важлива сума нашої пожертви, як то з яким серцем ми її робимо. Згадаймо історію з Біблії про бідну вдову, яка мала гроші, лише на один обід — дві лепти, дві копійчини. Це був мізер, але Ісус її похвалив і сказав, що вона більш за всіх принесла. Бо хтось робив пожертви, тому що мав великі статки, а хтось, попри те, що мав зовсім трошки, не залишав доброчинність.

Правило № 4: Ми не мусимо продавати наше майно та все віддавати, щоби потім самому бути в скруті.

Правило № 5: Якщо у вас зовсім мало коштів, усе одно робіть добро іншим: напечіть найпростіше печиво або купіть трошки цукерок і роздайте іншим. Придбайте клубок ниток і зв’яжіть шкарпетки або разом із дитиною намалюйте десяток картинок для наших солдатів.

Правило № 6: Іноді ми не можемо допомогти, і так також буває. Тому це нормально долучати до цієї справи когось іншого, шукати інші шляхи для допомоги, робити щось у складку. Також можна вписувати у свій бюджет час, який ми можемо віддати іншим, щоб когось вислухати, допомогти, підбадьорити. Бо час — це так само дорогоцінна річ, яка має обмежений ресурс.

Важливі принципи доброчинності:

  • В благодійності важлива прозорість та чесність. Тому нормально перевіряти інформацію, просити чеки, фотозвіти та інше.
  • Не потрібно жити сподіваннями, що якщо ви щось дали, то наступного місяця ви пожнете з відсотками. Давайте тому, що ви — небайдужа людина й вам не все одно.
  • Потрібно бути готовими до того, що люди можуть навіть не знати та не подякувати вам за допомогу.

У кінці програми ведуча зробила наступний висновок, що той, хто хоче щось зробити, той знайде 100 причин, щоб це зробити. А хто не хоче, знайде 100 причин, щоб цього не робити. Тому щедрість — це насамперед питання наших пріоритетів.