Сьогодні в програмі «Сторінками Біблії» разом з ведучим пастором Сергієм Накулом відповідаємо на ваше запитання: «Що означають слова Ісуса, «Царство небесне здобувається силою»?

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=32VZmTCVsis

Що означають слова Ісуса, що «Царство небесне здобувається силою»?

Цей дуже важливий вірш ми знаходимо в Євангелії від Матф. 11:12. Там написані такі слова: «Він днів же Івана Хрестителя й досі Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто вживає зусилля, хапають його».

На перший погляд, складається враження, що нам потрібно докладати якісь зусилля, щоб перебувати в Царстві Божому. Або як-то кажуть в народі: «Під лежачий камінь вода не тече». Але чи дійсно саме це мав на увазі Ісус Христос у цьому вірші? Нумо розбиратися.

В цій главі ми спочатку читаємо, що Ісус закінчив наставляти Своїх учнів і пішов звідти. В той час Іван Хреститель знаходився у в’язниці, в якій він перебував за Слово Боже. Він почув, що Христос щось робить, щось проповідує, але він хотів на 100% впевнитися, що Ісус  і є Місія – той кого він представляє на цій землі.

Тому Іван послав до Христа своїх учнів і Той їм відповів такими словами: «Ідіть, і перекажіть Іванові, що ви чуєте й бачите: Сліпі прозрівають, і криві ходять, стають чистими прокажені, і чують глухі, і померлі встають, а вбогим звіщається Добра Новина». Тобто Він посилається на пророчі слова Ісаї, і перераховуючи все це, натякає їм, що це ознака Місії і Він все це робить.

Коли учні Івана від нього відійшли, Ісус почав говорити навколишнім про самого Івана: «Бо це ж той, що про нього написано: Ось перед обличчя Твоє посилаю Свого посланця, який перед Тобою дорогу Твою приготує!» Тобто основна пророча функція Івана була – приготувати шлях Господу Ісусу Христу. Він був представником Царства Божого і готував людей для зустрічі з Царем через каяття та навернення до Бога. І як представник, як пророк, Іван звертався до лицемірів, до лихоємців, навіть до високопосадовців, за що його спочатку ув’язнили, а потім й стратили.

Зараз 12 вірш ми прочитаємо в іншому перекладі: «З того часу як прийшов Іван Хреститель до тепер Царство Небесне страждає від шалених нападів та лихі люди намагається здобути його силоміць».

Мається на увазі, що слова Івана – як представника Божого царства не сподобалися людям, які представляли царство диявола. Їм була не до вподоби його проповідь, вони не хотіли змінюватися, і взагалі, вони були проти, щоб Боже Царство розповсюджувалося. Між цими двома царствами – Божим і диявола – відбувся конфлікт. Тому ці люди застосовували силу, владу, тиск, щоб схопили Івана Хрестителя та зупинити розповсюдження Божого Царства.

Саме про це й каже Ісус, що як прийшов Іван Хреститель й до тепер Царство Боже страждає від шалених нападів, і ви можете це побачити, подивившись на ув’язненого Івана. Бо вони не бажають, щоб він далі проповідував.

Якщо подивитися трохи ширше, то ми можемо побачити що ця ворожа сила діяла й на інших пророків. На приклад, на пророка Іллю. Скільки він натерпівся жахливого від царя Ахава і його дружини – Єзавелі. Вони зробили все, щоб його фізично ліквідувати.

А коли народився Ісус, Ірод наказав вбити всіх хлопчиків до 2 років, бо цей цар також був на боці темряви та намагався зупинити Боже Царство. Також можна згадати смерть Ісуса Христа, як над Ним знущалися та вбили, а потім через якісь час також жахливо вчинили з апостолами.

Тобто, як і сказав Ісус Христос, на Боже Царство нападають сили зла та намагаються перемогти. Але, як ми знаємо, перемога вже за Господом. І в цьому наша сила, надія та радість.