Вчені довели, що людина надвечір забуває близько 60% інформації, яку вона отримала за цілий день. А за тиждень, якщо не повторювати, з цієї інформації залишиться лише 25%. Тому наша улюблена звичка – вчити іспити ввечері перед складанням – малоефективна.

Щоб запам’ятати інформацію, вчені радять правильне повторення: якщо вранці ми слухали та писали лекцію, увечері потрібно все прочитати й повторити. Потім цю інформацію потрібно повторити через 4 дні та потім на 7-й день. У такому разі максимальний обсяг інформації залишиться з вами та будуть добрі оцінки. Адже за три повторення мозок побудує нові нейронні зв'язки.

Пам'ять слід розглядати: як пізнавальний процес, ресурсну складову та родове коріння. Щоб розвивати пам'ять як пізнавальний процес, потрібно:

  1. Триразове повторення.
  2. Залучити кілька видів пам'яті. Навіщо вчать вірші вголос? Щоб пустити в дію одразу зорову, аудіальну та артикуляційну пам'ять. Тобто чим більше видів пам'яті ви будете використовувати, тим легше запам'ятайте інформацію.
  3. Важливий МОТИВ. Наш мозок нічого не робить просто так. Він хоче знати, навіщо це вам потрібно. І чим ціль важливіша для нас, тим більше мозок витрачатиме на це ресурсів.
  4. Якщо інформація об'ємна та складна, потрібно розбити її на частини та структурувати. Можна креслити схеми, робити таблиці. Мозок повинен її усвідомити та зрозуміти саму суть.
  5. Практика. Дуже допомагає, якщо ви одразу почнете застосовувати отриману інформацію на практиці.

Пам'ять, як ресурсна складова. Добре, коли пам'ять про минуле спокійна та тепла. Така пам'ять не заважає приймати рішення та допомагає нам жити сьогодні та завтра. Але якщо щось трапилося у житті, минув час, а воно все одно болить. Це нагадує рану, яка гноїться і тягне із вас ресурси.

У такому разі психіка намагатиметься сама вирішити ситуацію так, як вона це розуміє. За допомогою підсвідомості вона намацає щось подібне та відтворює хворобливі переживання. Щоб розв’язати це питання: почистити рану та зцілити її. Після цього до людини повернеться її здібності та ресурси, і вона зможе рухатися далі.

Також пам'ять має механізми захисту – витіснення. Це коли у людини події вилітають із голови. Психіка з якихось причин вирішує, що цей спогад буде для вас небезпечним, і вона вирішує його прибрати. Але насправді повністю прибрати у неї не виходить. Вона затикає спогади глибоко усередину. Тому, коли їх стає багато, вони починають стукати та неприємно проситися назовні.

В кінці передачі ведуча говорила про родове коріння, від куди ми можемо черпати свої сили. Для цього потрібно згадати всіх своїх рідних братів та сестер, потім батьків та їхніх рідних братів та сестер, і потів бабусь та дідусів та їхніх рідних братів та сестер. І навпроти кожного з них написати найбільшу їхню позитивну якість. Потім слід перечитувати їх, адже це сила вашого роду, генетична пам'ять.