В День пам'яті за загиблими захисниками України, ми говорили саме про втрату. Як її пережити? Чи можливо це взагалі? Як будувати своє життя далі? Про це йшлося у програмі «Епідемія доброти» з ведучою, капеланом Олександрою Андріяшиною.

Життя - це найцінніша річ у світі. Але, на жаль, рано чи пізно кожен з нас стикається з втратами. Ми втрачаємо близьких, рідних, друзів, побратимів. І навіть коли в нашому оточенні всі живі, у багатьох людей є страх, що скоро це може статися. Українці зараз живуть у цьому стані, коли смерть ходить дуже близько і забирає когось з їхнього оточення. І це дуже важко витримати. 

Ведуча як ніхто інший розуміє та поділяє почуття людей. «Як військовий капелан, за останні 6 місяців я втратила близько 30 друзів військових, з якими протягом 7 років товаришувала, - згадує Олександра. – Це дуже важкий етап в моєму житті, тому я стараюся переживати його з мінімальною руйнівною силою. Так, я даю місце скорботі, втраті, суму, розпачу та іншим відчуттям, тому що це необхідно, але потім я намагаюся відновитися та рухатися далі. Як? Зараз я з вами поділюся». 

Є декілька етапів переживання втрати. Звісно, різні люди по-різному їх переживають. Хтось на довгий час застряє на якомусь етапі, інші – швидше їх проходять, тому що поряд з ними є люді, з якими вони розділяють свій біль та виплескують емоції. Бо якщо цього не зробити – ці важкі переживання будуть руйнувати їх зсередини. 

5 етапів переживання втрати:

1 етап – заперечення. Це логічно, тому що прийняти як погану, так і добру новину відразу дуже важко. Це сильні емоційні моменти, коли ми навіть кажемо: «Я в це не вірю». Нашому мозку потрібен час, щоб все перевірити.

2 етап – злість, гнів. На цьому етапі стає ще важче, тому що відкинуті вже всі сперечання, і людина знає точно. Тому вона починає злитися, чому це трапилося саме з нею. 

3 етап – пошук пояснень, сперечання з самим собою. На цьому етапі людина задає сама собі дуже багато питань: «Чому так сталося? Як можна було цього запобігти? Хто винний?» Розумні кажуть, що не треба цього робити. Бо навіть, якщо Господь з неба скаже, це навряд чи допоможе. Бо є такі речі, які з нами трапляються. Ми живемо, хворіємо та помираємо. Особливо так стається, коли йде війна.

4 етап – горе. Людина відчуває великий смуток, біль, можливо навіть депресію. Їй не хочеться кудись йти та щось робити. Це горе захоплює її. На цьому етапі дуже важливо його правильно пережити: виплакати, викричати, знайти підтримку. 

5 етап – прийняти ситуацію та перемогти. Якщо людина пройшла всі етапи, вона вже може перемкнути фокус зі своєї втрати на живих оточуючих. Бо вона пережила горе і має сили рухатися далі. 

Втрати – це завжди дуже важко, тому так важливо допомагати один одному переживати ці речі. 

Що допомагає?

  1. Дуже допомагає віра в Бога та віра у вічне життя.
  2. Усвідомлення, що найкраща пам’ять для загиблого - любити та шанувати живих.
  3. Готувати своє серце на добро. Деякі люди, переживши горе, приймають рішення усиновити дитину, у якої загинули батьки. Вони вирішують щось робити та шукати те, що може стати перемогою. 
  4. Переоцінка цінностей. Наприклад, деякі сором’язливі чоловіки вирішують одружитися та бути більш рішучими. 
  5. Коли нам погано, добре, якщо ми приймаємо свідомі рішення комусь зателефонувати та звернутися за допомогою. Якщо у вас немає поруч таких людей, ми запрошуємо вас зателефонувати до нашої безкоштовної лінії довіри 0 800 50 77 50 та ділитися з нашими психологами своїм смутком. 
  6. Коли поряд є люди, які вас дуже добре розуміють. З якими щось подібне вже траплялося: дружини військових, друзі та інші.  

В кінці програми ведуча підбила підсумки, що втрачати дорогих людей завжди дуже важко. Але нам потрібно правильно переживати втрату і жити далі. І добре, якщо потім ми будемо нести у цей світ світло і добро, коли в нашому житті з’являться нові важливі сенси.