«І говорив Господь до Мойсея лице в лице, як говорить хто до друга свого» (Вихід 33:11). Чи можна стати другом Бога? Чи говорить зараз Господь з людьми? Як Він говорить? Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко та гостем – ігуменом Діонісієм, священником Православної Церкви України.

Все наше життя зіткане з різних зустрічей: з рідними, знайомими, друзями, сусідами та ін. Зголосіться, неможливо прожити життя і так не з ким не побачитися. Звісно, такого не буває. Зустрічі бувають різними: довгоочікуваними, неочікуваними, приємними, неприємними, важливими, неважливими та доленосними.

Зустріч з Богом належить до категорії доленосних. Бо це дуже особлива зустріч, яка може змінити усе наше життя. У когось ця зустріч відбувається в дитинстві, у когось у більш дорослому житті, а деякі люди лише на заході днів знаходять Бога. Але є те, що об’єднує всі випадки. Після цієї зустрічі життя людини, її мислення, свідомість, відношення до життя  і до того, що буде після життя, змінюється назавжди. І чим більше за життя у людини буде зустрічей з Богом, тим більш щасливою вона стане.

Біблійні приклади:

  1. Мойсей зустрівся з Богом, коли випасав стало. Ця зустріч кардинально змінила його життя. Він отримав доручення від Господа вивести ізраїльський народ з рабства та привести до землі Обітованої.
  2. Старець Семен отримав від Бога обіцянку, що саме він побачить Спасителя. Це Слово тримало його до самої старості. І коли Семен побачив Ісуса, він подякував Богу, що Той виконав те, що пообіцяв. Його зустріч з Господом відбулася у глибокої старості.
  3. Савл був таким злим, що йшов вбивати християн. Але по дорозі він зустрівся з Богом, після чого він повністю перемінився. Савл отримав нове ім’я – Павло, став апостолом, здійснив велику місіонерську працю та написав найбільше Посилань.
  4. Прокажені були людьми без здоров’я, без сім’ї та без майбутнього. Після зустрічі з Ісусом, вони все це придбали: і зцілення, і родину, і багато чого іншого.

Кожна людина може зустрітися з Богом. Але, на жаль, більшість людей починають Його шукати лише тоді, коли опиняються у скрутних обставинах. Як-то кажуть: «Як тривога, то до Бога».  Лише невеликий процент людей, які просто прийшли до Господа, відчувши що Він їх покликав. Навіть у важких обставинах буває так, як в тій історії з 10 прокаженими. Бог їх полюбив, зцілив, допоміг, і лише один із них після всього повернувся, подякував та вирішив слідувати за Господом. Так буває, що люди отримують блага, а потім просто відходять і забувають про Бога.

Хто буває ініціатором зустрічі людини з Богом? У першу чергу, людина повинна забажати цього. Як у притчі про блудного сина. Саме він вирішив зустрітися з батьком. А батько весь цей час видивлявся та чекав його. І коли батько у далині побачив сина, то побіг йому назустріч. Так і Бог. Він зі свого боку завжди чекає на цю зустріч з людиною. А чи відбудеться вона, залежить від бажання самої людини. 

На останок гість підбив підсумки, що для зустрічі з Богом потрібно: мати чисте серце,  бути відкритими та дуже хотіти цієї зустрічі. Тоді вона обов’язково відбудеться.