Як працює мозок під час сну? Більше про те, що ж таке сон? Скільки людина може прожити без сну?Як швидко заснути? Секрети того, як покращити сон? Яка температура краща для засинання? Про це й не тільки в програмі «Медичний контекст» на Радіо М за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/820284576600005/

Сон – це певний фізіологічний стан нашого організму, під час якого мозок не відпочиває, а  навпаки – активно працює та обробляє інформацію. Є навіть така порада: «Коли потрібно прийняти рішення, потрібно поспати, тоді на ранок прийде найкраще рішення». Це дійсно так, тому що уві сні мозок обробляє інформацію згідно з нашого досвіду і видає найкраще рішення. А ще сон – це дуже корисний стан, в якому ми перебуваємо 30% нашого життя і під час якого ми відновлюємося. Тобто ми не можемо жити без сну.

Міф чи реальність, що потрібно засинати до опівночі?

Важливо не те, коли людина засинає, а скільки вона спить. Потрібно спати свою норму.

Міф чи реальність, що безсоння посилюється з віком?

Частково – це правда, частково - міф. Люди похилого віку мають супутні та хронічні захворювання, які не дають їм нормально спати. Але не має такої кореляції, що саме з віком приходить безсоння.

Міф чи реальність, що фізичні навантаження перед сном сприяють кращому сну?

Дивлячись, які ці фізичні навантаження. Якщо це прогулянка за кілька годин перед сном, то це корисно. Проте, якщо це важкі заняття, на приклад, фітнес, то це навпаки – стимулює  виділенню гормонів, які провокують бадьорість.

Міф чи реальність, що 5-годинний сон це не так вже й погано?

На основі дослідження виявлена когорта людей – це 4-5%, для яких 5-годинний сон буде нормою. Проте зазвичай середня норма – становить 7-8 годин. Якщо людина тривалий час спить по 5 годин, то з часом це призводить до певних порушень.

Міф чи реальність, що вечір за телевізором допомагає розслабитися?

Можливо допомагає розслабитися, але точно не сприяє якісному сну. Є декілька причин: по-перше, це дуже яскраве світло, яке спричиняє розлад сну. По-друге, коли ви дивитися фільм та починаєте слідкувати за сюжетною лінією, мозок активується і це заважає спати.

Міф чи реальність, якщо продовж тижня не досипати, потім можна відіспатися на вихідних?

Це дуже поширений міф, який має зворотний ефект. Якщо продовж тижня ми спали по 6-7 годин, а на вихідних - 12 годин або більше, то буде боліти голова.

Міф чи реальність, що до нестачі сну можна звикнути?

Це міф. Чим довше організм не має якісного сну, тим більше отримує накопичених наслідків, які з певним часом стають незворотними.

Як корисніше спати: на спині, на животі, на правому чи на лівому боці?

Насправді не має такої рекомендації. Проте є певні стани, коли лікарі радять: спати на лівому боці, якщо у людини проблеми з підшлунковою залозою, на правому боці – якщо з печінкою, на спині – якщо з опорно-руховим апаратом. Але це важко проконтролювати. Якщо людині зручно і це забезпечує їй якісний сон, то не потрібно нічого змінювати.

Поради, як швидко заснути:

Легше заснути допомагає: гігієна сну та підтримання чітких правил, тобто за годину до сну потрібно вже готуватися: вимкнути телевізор, прибрати всі гаджети, прийняти теплий душ, якщо є бажання зробити б’юті процедури, можливо випити чай з ромашкою. Добре, якщо протягом дня у вас була добра фізична активність. 

Які бувають види безсоння?

Якщо людина  не може заснути протягом години, 3 і більше разів продовж тижня, то це вже безсоння. Воно буває, як фізіологічним, так й патологічним.

  • Фізіологічне безсоння не супроводжується якимось іншими захворюваннями. Причина такого безсоння може бути: надмірне вживання кави, порушення гігієни сну, стрімка подія в вашому житті або вживання певних препаратів.
  • Патологічне безсоння супроводжується тривожно-депресивними розладами. Дуже часто тривога йде пліч-о-пліч з розладами сну.

Також безсоння розділяють на гостре та хронічне. Гостре безсоння – це те, яке триває до 3 місяців, а хронічне – триває понад 3 місяці.

Що робити з хронічним безсонням?

Звертатися до лікаря, який буде виявляти причину та назначати лікування.