Що таке імунітет і для чого він потрібний? Які ознаки ослабленого імунітету? Причини зниження імунітету. Як зміцнити імунітет? Роз'яснимо міфи про імунітет, в які ви, можливо, вірили. Про це й не тільки в програмі «Медичний контекст» на Радіо М.

Також ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/431741969383726/

 

Це міф чи реальність, що часті застуди свідчать про знижений імунітет?

Частково так, наша імунна система – це набір захисних механізмів, які оберігають людський організм від впливу зовнішніх чинників. Часті простудні захворювання свідчать про те, що є якась проблема в імунній системі та є потреба у додатковому обстеженні та консультації фахівця.

Сезона алергія – ознака ослабленої імунної системи?

Ні, сезонна алергія – це певна реакція імунної системи на якийсь алерген. На цей алерген вона виробляє велику кількість речовин, які відносяться до нього, як до збудника хвороби. Тому це не є серйозним порушенням.

Миття рук вбиває віруси?

Миття рук не вбиває віруси, але при цьому воно є досить ефективним засобом від передачі вірусів інфекції. Завдяки миттю рук ми змиваємо віруси з наших рук.

Частина хвороб – це генетика і на це не можна вплинути?

Не зовсім. На імунну систему впливає наш спосіб життя, як ми живемо, як харчуємося, чи достатньо ми спимо, чи має людина шкідливі звички, чи ні. Є генетичні захворювання, але їх значно менше, ніж люди собі уявляють.

Люди з сильним імунітетом ніколи не хворіють?

Правильно сказати з «нормальним імунітетом». Людей, які ніколи нічим не хворіли, не має. Ми не живемо у стерильному світі та нам це й не потрібно. Завдяки контактам з навколишнім середовищем наша імунна система працює.

Найгірше для імунітету – це антибіотики?

Відкриття антибіотиків – є велике відкриття та досягнення людства, тому що завдяки медичним препаратам, ми лікуємо ті хвороби, які ще 100 років назад вважалися смертельними. При цьому безконтрольне самолікування або надмірне вживання антибіотиків призводять до так званої антибіотикорезистентності хвороби. Самі по собі антибіотики не мають імунно-моделюючої дії.

Чи погіршується імунітет з віком?

Не можна сказати, що є пряма кореляція зниження імунних реакцій залежно від віку. Ми можемо говорити про зниження певного гормонального фону у людей похилого віку, наявність у них хронічних захворювань, шкідливих звичок, нехтування якоюсь симптоматикою. Все це може призвести до того, що людина у старшому віці більш схильна до захворювань. Це залежить від багатьох інших факторів.

Гарна погода вбиває хвороби?

Гарна погода покращує настрій. Зазвичай людям, коли світить сонечко, дійсно хочеться гуляти, проводити час на свіжому повітрі. Але хвороби вона не вбиває.

Помірний стрес є корисний для імунної системи?

Стрес – є стрес, і не важливо, який він – помірний, сильний чи слабкий. При цьому не тільки потужність стресових факторів, а й тривалість впливає на імунну систему. Чим триваліша стресова ситуація, тим швидше використовуються резервні сили, які рано чи пізно закінчується. Це є ризиком захворювання.

Після хвороби потрібно відразу зарядитися вітаміном С?

Вітамін С бере участь у формуванні проти інфекційного імунітету. Оскільки він є – природним стимулятором таких активних речовин – протизапальних цитокінів. Під час захворювання, можна приймати багато вітаміну С,  але після хвороби, не має в цьому сенсу. Оскільки організм людини не здатний накопичувати цей вітамін.