Що таке цукровий діабет? Все про симптоми цього захворювання. Що спричиняє цукровий діабет? Які основні типи цукрового діабету? Що заборонено при діабеті кожного з типів? Скільки людей в загальному хворіє в Україні цією хворобою?

Ще більше важливої інформації в програмі «Медичний контекст» на Радіо М.

Також ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/1458347994750561/

 

Цукровий діабет – це захворювання, яке характеризується підвищенням рівня цукру в крові. Статистика за 2021 рік показує, що близько 1 млн 300 тис. людей в Україні хворіло на цукровий діабет, 200 тис. з них – це інсулінозалежні.

Симптоми цієї хвороби: це підступна хвороба, в якої деякий час може і не бути симптомів. Є такі найяскравіші дзвіночки, які можуть показати, що є порушення: підвищення спраги у роті, збільшене сечовипускання продовж дня. Також може бути слабкість, недомагання. Якщо це другий тип діабету – це може бути збільшення маси тіла, якщо це перший тип – це може бути дуже сильне схуднення.

Що спричиняє цукровий діабет?

Дефект або відсутність інсуліну.

Основні типи цукрового діабету:

Перший тип діабету – це аутоімунне захворювання, при якому пошкоджуються тканини підшлункової залози, де виробляється інсулін. Він просто не виробляється. При другому типі – інсулін виробляється, але тканини не чутливі до нього. Він погано працює, і як наслідок організм відчуває його дефіцит. Цукровий діабет вагітних або гестаційний цукровий діабет – стан у вагітних, що проявляється гіперглікемією (підвищеним рівнем цукру у крові).

В чому відмінність?

Перший тип – виникає у молодому віці (до 30 років). Це діабет потребує одразу інсулінотерапії.

Другий тип – частіше виникає у дорослих людей. Він не потребує інсулінотерапії одразу, але може її потребувати пізніше. Зазвичай ці хворі приймають таблетки.

Як зрозуміти, що цукор в крові піднявся?

Цукор в крові найчастіше піднімається поступово. Тому найкраще, регулярно здавати аналіз крові та перевіряти свої показники.

Норма цукру в крові – для дорослих пацієнтів не хворих на діабет: 3.5 – 5.7.

Діагноз цукрового діабету ставиться при нормі: 7.1 і вище. 

Які бувають ускладнення діабету?

Вони діляться на гості ускладнення та хронічні.

Гострі – це гіперглікемія – зниження цукру або кетоацидоз – підвищення цукру. До хронічних відноситься: порушення зору, нирок, нервової системи, діабетична стопа.

Як живуть хворі на цукровий діабет? Чим вони відрізняються?

Майже нічим. Вони мають більше дисципліни та слідкують за своїм способом життям. При цьому вони можуть бігати марафони та навіть мають кращий вигляд, ніж ті, які не слідкують за собою.