Конфлікти, суперечки, взаємне звинувачення між дітьми – як запобігти та побудувати відносини взаємоповаги й любові? Поговорили про це в програмі "Моя дитина – особистість" з психологом Тетяною Писаренко.

Багато батьків в питанні виховання дітей хочуть миттєвого результату, так би мовити, тут і зараз. Вони розв’язують проблеми та при цьому не думають, які після їх вирішення будуть наслідки між братами та сестрами. Що є кінцева мета, яка в майбутньому може відгукнутися у взаєминах їхніх дітей.

Які помилки можуть допустити батьки? По-перше, виховувати дітей однаково «під одну гребінку» не враховуючи, особливості характеру, темпераменту, віку та статі дітей. По-друге, ставити перед дітьми високі, часто невиправдані планки. По-третє, порівнювати дітей. Адже коли це відбувається в рамках однієї сім'ї, у дитини падає самооцінка. Мало того, що її порівняли та показали, що вона вже не така. Так у неї ще й з'являється ворог, через якого мама або тато вважає, чому вона не така.

А потім ображені діти виростають та починають ділити майно, батьків та ін. Хоча насправді це діти так ділять любов батьків та прийняття себе. Адже коли дитина довго ходила в неприйняття, у неї формувалася агресія не тільки на батьків, але й на братів та сестер, які поводилися по-іншому.

Як цього не допустити? Кожна дитина повинна отримати те, що їй належить. Якщо ви поставили одній дитині стіл, поставите такий же і другій дитині. Якщо ви одній дитині купили класний рюкзак, купите і другій класний рюкзак. Якщо ви одній просто так купили іграшку, а другій дитині сказали, що іграшку потрібно заслужити, то ви вже заклали ворожнечу між дітьми. Правила повинні бути для всіх однаковими. Дитина повинна порівнювати себе тільки з собою, зі своїми досягненнями. Тоді не буде заздрощів, не буде формуватися між дітьми конкуренція.

Принципи, які об'єднують сім'ю:

  1. Чесність. При цьому дитина повинна бути впевнена, що її не висміють.
  2. Взаємодопомога. Якщо брату чи сестри потрібна допомога, потрібно заохочувати до допомоги.
  3. Вшанування та повага до батьків.
  4. Турбота про маму.
  5. У кожного повинні бути свої обов'язки. У всіх дітей кожен день повинен бути свій фронт роботи: прибирання в кімнаті, миття посуду та ін. з поправкою на вік.
  6. Діти повинні навчитися домовлятися між собою. Наприклад, якщо дитина прийшла зі школи втомлена, вона домовляється з братом або сестрою: «Помий сьогодні за мене посуд, а я завтра помию за тебе».
  7. Важливо навчити дітей приходити на допомогу за власним бажанням.

Також, щоб сім'я була міцною, потрібні:

  1. Сімейні традиції: спільні сніданки, обіди або вечері.
  2. Перегляд фільмів.
  3. Спільне читання Біблії та молитва.
  4. Спільні пікніки, походи, риболовля та ін.
  5. Залучайте дітей до обговорення сімейних питань: куди поїдемо відпочивати з сім'єю, що подаруємо бабусі на день народження та ін.

Наостанок, ведуча побажала: «Хай ваша сім'я буде як велика, дружна команда, яка колективно, з повагою вислухавши думку кожної людини, прийматиме рішення. Такі відносини допоможуть вашим дітям у дорослому житті».