Чи завжди є вибір? Як знайти потрібні двері в закручених коридорах вибору? Як приймати рішення, які матимуть наслідки на все життя? Як допомогти людям зробити правильний вибір? На ці та інші питання знаходимо відповіді разом з капеланом Олександрою Андріяшиною у програмі «Епідемія доброти».

Коли дитина тільки но вчиться робити вибір, її формують наступні чинники: вплив батьків та важливих дорослих, казки, культура, традиції, друзі та інші. Вона бачить, якій вибір роблять вони, і намагається за ними повторювати. В той же самий час дитина повністю залежить від людей, які несуть за нас відповідальність.

А потім вона підростає, стає підлітком. І в неї починається найтяжчий період, коли вона вже перестає бути дитиною, але ще не стала дорослою. Вона починає шукати себе та свій шлях. Тому не дивно, що саме підлітки фарбують волосся в найекстремальніші кольори. У такий спосіб вони пробують «свободу» та «вибір» на смак.

Також вони роблять самостійні кроки у різних сферах: у професійній, навчальній, у ліричній, любовній та інших. Це все дуже складні вибори, особливо для тих, хто тільки вчиться їх робити самостійно. В цей період підліток дуже часто потребує сторонньої допомоги, поради, підказки. Звичайно ж, він час від часу помиляється, робить якісь висновки та крокує до дорослого життя, де на нього чекають вже нові виклики.

Добре, якщо людина у дорослому життя вже розуміє і довіряє собі, навчилася робити висновки та вміє аналізувати. Якщо вона відчуває в собі сили та життєвий досвід. Це дуже їй допоможе, коли вона стане перед новим вибором. Але, на жаль, не завжди так буває. Як життя нам показало, не до всього можна підготуватися. Часто навіть досвідчені, стабільні дорослі можуть помилятися у своєму виборі та робити помилки.

Чи завжди є вибір?

Хочеться вірити, що так, але іноді нам здається, що його не має. В такі моменти, найкраще, що ми можемо зробити, так це:

  • морально себе налаштовувати на те, що все ж таки вибір є;
  • коли ми кажемо, що вибору не має, це, мабуть, тому, що вам не подобаються варіанти, з яких ви повинні обирати. Тому навіть не дуже добрі варіанти, треба проаналізувати;
  • не переживати, що з вас сміються інші, а сміятися разом з цими людьми.
  • звернутися за порадою до людей, які проходили подібний шлях;
  • просити у Бога мудрість, бо тільки Він знає наперед, що для нас буде краще.

Як знайти потрібні двері в закручених коридорах вибору?

  • Пригадати, як ви робили попередні вибори до цієї ситуації. Чи були ви задоволені наслідками? Чи не жалкували ви потім?
  • Якщо так, то і зараз у вас все вийде, потрібно лише знайти в собі опору та довіритися.
  • Шукати сторонньої підтримки, якщо є така потреба. Але розуміти, що останнє слово повинно бути за вами, оскільки на вас лежить відповідальність.
  • Просити Бога про допомогу.

Як приймати рішення, які матимуть наслідки на все життя?

Відповідально, зважуючи на всі «за» і «проти», пам’ятаючи ви несете відповідальність за своє рішення, керуватися любов’ю та милістю і звісно з молитвою.