В цьому епізоді «Майстерні» говоримо про ключові аспекти процесу усиновлення та опікунства в Україні, особливо з урахуванням викликів, викликаних війною. Говоримо про зміни в законодавстві, критерії для потенційних усиновлювачів та опікунів, а також про підтримку, доступну для них під час та після процесу. Також розглядається роль соціальних служб у сприянні успішному усиновленню та опікунству, а також виклики, з якими стикаються усиновлювачі та опікуні у сьогоднішніх умовах.

Цей ефір доступний за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/371415079035140/

 

Для громадян України процес усиновлення дітей є абсолютно відкритою процедурою, яка триває протягом всього періоду, навіть під час повномасштабного вторгнення. При цьому було закрито міжнародне усиновлення. Тобто якщо до війни іноземці мали право з України всиновлювати дітей, то зараз цей процес закритий. І всиновити дитину мають право лише наші громадяни.

Так, на початку 2022 року були певні ускладнення, пов’язані з тим, що частина дітей була евакуйована за кордон. Вони перебували у безпечній ситуації, але разом з тим були складнощі з їх усиновленням, бо не було можливості повернути їх в Україну, щоб віддати їх у сім’ю. Але на сьогодні цей момент вже врегульований і процедура визначена. Тому нині для українців не має нічого не можливого, для того, щоб усиновити дитину.

Що потрібно для цього зробити?

  1. Подати пакет документів, звернувшись до Служби у справах дітей та сім’ї.
  2. Пройти навчання для кандидатів усиновлювачів.
  3. Подати заявку і почати процес знайомства з дитиною.
  4. Коли буде встановлений контакт з дитиною, через суд провести процедуру всиновлення.

Які документи потрібні:

  1. Довідка про доходи, бо батьки мають отримувати певний дохід, який дозволить їм утримувати дитину.
  2. Житлові умови. У дитини має бути окрема кімната, де у неї буде свій особистий простір.
  3. Довідка про стан здоров’я.
  4. Довідка про несудимість.
  5. Характеристика з місця роботи.

При цьому потрібно розуміти:

Термін усиновлення може тривати близько року, якщо потенційні батьки швидко визначилися з дитиною і якщо не має спірних питань з приводу її положення. При цьому потрібно розуміти, що судова процедура може тривати від пів року аж до 3 років.

Якщо людина пройшла навчання, у неї рік, щоб знайти «свою» дитину. Через рік вона може поновити свою заяву. При цьому їй не треба проходити повторне навчання.

Перед усиновленням потрібно пройти навчання. Є різні курси від 6 до 10 днів. Це є обов’язковою умовою, бо тільки тоді батьки будуть знати і розуміти, в якому стані знаходиться дитина в різний період часу і що робити.

Чому важливо пройти спеціальне навчання?

  1. На цьому навчанні до батьків має прийти усвідомлення, що їх життя повністю зламається і таким як було, вже не буде. На приклад, якщо вони звикли вранці, в тиші та не поспішаючи, пити каву, а на вихідних зустрічатися з друзями. Потрібно бути готовими, що все буде по-іншому.
  2. На навчанні батьки повинні чесно собі відповісти, чи готові вони до змін, бути гнучкими, любити безумовною любов’ю дитину з непростим минулим.
  3. На навчанні батьки дізнаються про те, на що їх чекає з дитиною, яка буде обов’язково випробовувати їх, тому що у неї великий стрес і вона тільки буде вчитися довіряти дорослим. В цей час батькам потрібно показувати свою безумовну любов до дитини.
  4. На навчанні батьки дізнаються, що скоріше за все у дитини було важке минуле. Вона могла голодувати, її могли вдарити, з неї могли знущатися, за неї не опікувалися, бо саме такі діти найчастіше позбавлені батьківських прав.
  5. Також тренери на курсах дивляться, наскільки батьки психологічно готові до появи дитини з її минулим та особливостями.