Як вистояти в період труднощів? Навіть коли ми знаємо, куди ми йдемо, й точно впевнені, що це наше покликання, все одно складності, перешкоди будуть. Як не здатися, вистояти та успішно продовжити свій шлях? Про це йшлося у програмі «Зцілення любов'ю» з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Психологи провели експеримент. Перед дитиною поклали 1 мармеладку й сказали: «Якщо ти протягом 15 хвилин не з'їси цю мармеладку, ми дамо тебе цілих 5 таких солодощів». Результат показав, що тільки 15% дітей змогли дочекатися обіцяних ласощів, інші дітлахи відразу їли мармеладку, відмовившись від перспективи отримати більше.

На базі цього експерименту, вчені зробили висновки, що багатьом людям властиво подаватися миттєвим, імпульсивним бажанням. Вони не можуть будувати довгострокових планів та досягати їх, адже їм так хочеться все тут і зараз. Тим самим вони позбавляють себе того більшого і кращого, що могли б мати, проявивши завзятість та терпіння.

Невже це вирок? Ні, цьому можна навчитися, дотримуючись наступних порад.

Порада № 1. Знайдіть мотивацію.

Вам потрібно визначити мету, куди ви хочете дійти, до якого саме якісного життя. Усвідомлюючи це, ви будете знаходити шляхи досягнення, а також мотивацію, яка буде давати енергію рухатися вперед. А ще вам обов'язково знадобиться фінансова грамотність та розумна економія. Адже якщо ви будете бездумно витрачати час, гроші, енергію, ви не зможете досягти бажаного. І це стосується не тільки фінансів, але й інших сфер життя. Іноді потрібно потерпіти, відмовитися від деяких задоволень, щоб отримати більше.

Порада № 2. Використовуйте тактику маленьких кроків.

Коли ми довго до чогось йдемо, ми дуже втомлюємося. У нас нічого не виходить, і від цього ми роздавлені. В цьому випадку потрібно використовувати тактику маленьких кроків. Тобто робіть менше, ледве-ледве, не десять справ, а хоча б одну. Але кожен день йдіть до мети, щоб не втратити звичку. Адже наш ледачий мозок завжди шукає виправдання, щоб нічого не робити. Наприклад, у нас немає пів години на зарядку. Не скасовуйте її. Зробіть 5, 10 хвилин, але зробіть. Таким чином, ви не дивлячись на труднощі, спирайтеся, не подавайтеся на маніпуляції вашого мозку і робите.

Порада №3. Самодисципліна та усвідомленість.

Самодисципліна через дисципліну. Коли ваше бажання чогось досягти набагато більше тій перешкоди, яка перед вами стоїть. Цей внутрішній мотив буде стимулювати вас рухатися вперед. Навіть якщо обставини будуть проти, ваше бажання буде сильніше. Усвідомлення дасть вам сили рухатися далі та досягати цілей.

Наостанок, ведуча побажала всім слухачам брати приклад наполегливості в Ісуса Навина, якому Мойсей сказав такі слова: «Будь твердим та мужнім». Так і ви, не здавайтеся. Ідіть незважаючи ні на що. Навіть якщо щось заважає, все одно йдіть. Адже то що ви отримаєте, коли досягнете мети, буде приносити вам внутрішнє задоволення та радість. Не кидайтеся на «мармелад». Ви обов'язково отримаєте те, до чого ви покликані та чого варті.