Чи були українці модниками в часи княгині Ольги, Лесі Українки та зараз? Що означає поняття “українського костюма” і українського стилю? Як виглядали модні подіуми в 15-19 столітті? Чи мають українці вплив на світові тенденції та хто наша Коко Шанель? Про це розмовляли в програмі  «Код нації» з ведучою Юлією Скоробогач та гостями: Оксаною Пасько та Оленою Герасименко, Київський національний університет технологій та дизайну.

Деякі люди чомусь вважають, що Україна завжди була країною хліборобів, згодом – авіаконструкторів, а сьогодні – айтішників. Але це не зовсім так, бо Україна завжди була країною творчих та працьовитих людей, які вміли робити високоякісні продукти та розробляти нові технології. І мода мала не останнє значення.

Поняття моди та стилю з’являлися поступово протягом різних історичних епох. За засів княгині Ольги, ще не було такого поняття. Воно з’явилося трохи пізніше. Але завдяки тому, що Україна була на перетині торгових шляхів, модні тенденції передавалися модними шляхами. Тобто щось ми переймали, а щось у нас переймали.

Достеменно відомо, що у Середньовіччі Україна мала вже свої національні особливості в бранні, яке було відображенням соціального статусу та релігійної приналежності. У 15-19 столітті  модних подіумів не існувало. Одяг виготовлявся вручну, а модні тренди передавалися від заможних клієнтів до своїх знайомих, а також завдяки малюнкам, гравюрам та полотнам. Їх виставляли на показах в театрах та інших спільних містах користування.

У 19-20 століттях в країні з’явилися національні рухи, які сприяли розвитку національної культури, зокрема, моди. На приклад, про Лесю Українку ми точно можемо сказати, що вона була модницею. Вона дуже любила фотографуватися в українському вбранні та популяризувати українське вбрання серед тогочасного середовища.

В тому столітті почали з’являтися перші українські модельєри та дизайнери, які розробляли власні колекції та демонстрували їх на міжнародних подіумах. За часів Незалежної України почали з’являтися модні покази та фешн події. За їх допомогою творчі люди почали привертати увагу українців до певних важливих питань. На приклад, до проблем довкілля та захисту тварин. А зараз завдяки моді дизайнери привертають міжнародну аудиторію до українського питання.

Поняття «українського костюма» сьогодні можна чітко означити, хоч він може складатися з різних елементів: сорочки, плаття, спідниці, кофтини, хустини, вишиванки та інших. Часто костюм прикрашається національними вишивками, візерунками, бісером та намистом. Чоловічий костюм також має різні варіації в залежності від регіону. На приклад, Гуцульський костюм має свої риси, а Поліській свої.

Український стиль має свої неповторні риси, які відрізняють його від інших світових стилів. Ось які це риси:

  1. Використання етнічних мотивів та вишивці.
  2. Простота та лаконічність форми.
  3. Використання натуральних тканин – льон, бавовни.
  4. Яскравість кольорів.

Це допомагає українським дизайнерам створювати оригінальні та неповторні колекції. Звісно, в Україні не доречно шукати другу Коко Шанель, але серед українських дизайнерів можна виділити - Ірину Крутю, Андрія Тана, Оксану Караванську, Лідію Пустовій та інших. Ці дизайнери популярні в Україні та за її межами.