Чому ми вступаємо в суперечки та нам так важливо довести свою правоту? Чому бажання довести, що саме ваша думка правильна часто постає на перший план на шкоду відносинам, здоров'ю, гармонії в родині та інше? Як з мудрістю з'ясовувати стосунки та при цьому не втрачати те, що є цінним, поговоримо в програмі "Зцілення любов'ю" з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Є кілька визначень, що таке суперечка:

  • Суперечка - це певна форма, яка виходить або випливає з нашого спілкування.
  • Суперечка - це форма комунікації, при якій у людини є бажання довести, що саме вона має рацію.
  • Суперечка - це форма комунікації, при якій двоє людей не мають наміру вислухати точку зору один одного, конструктивно розглянути думку опонента та, із взаємною повагою та вшанування іншої людини, прийти до якогось рішення.

Чому люди взагалі вступають в суперечку?

На це є кілька причин. По-перше, найчастіше люди, що вступають в суперечку - це люди із заниженою самооцінкою. Така людина хоче довести свою цінність цьому світу та всім показати, що вона - хороша. А через те, що ця потреба у неї нереалізована, вона буде використовувати будь-які способи та приводи, щоб продемонструвати це.

По-друге, це свідчить про те, що у таких людей дитяче сприйняття. Погодьтеся, це ж природно, коли діти поводяться в такий спосіб: намагаються довести свою правоту, закочують істерики, сперечаються. Адже у них ще немає досвіду комунікації та навички домовлятися. Вони не вміють логічно пояснювати свою точку зору, поважати свою думку та думку іншої людини.

Але величезна проблема, коли дорослі люди, сперечаються та поводять себе, як скривджені діти, які сприймають все на свій рахунок. І якщо хтось не згоден з їх думкою, то в їх головах червоною ниточкою вибудовується лінія: «я - поганий, мене не люблять».

Коли дорослі люди вступають в суперечку та докази, вони не дають можливості іншої людини усвідомити, що, можливо, вона дійсно не права або почути, що думка іншої людини може бути правильною. Зашореність та бажання довести, що я правий, часто призводять до руйнування.

Мудрі люди не вступають в суперечки. Вони вміють ставити правильні питання, які допомагають іншій людині знаходити відповіді та бути свідомими, що, можливо, вона не має рації. Мудра людина, яка відноситься до іншої людини з добротою та любов'ю, взагалі не буде вступати в суперечки, конфлікти та докази.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що, якщо двоє людей сперечаються - це показник того, що вони обидва у своєму сприйняття ще діти. Адже, якщо хоча б один з них був дорослим, то ніякого спору не було. І тим більше якби спілкувалися дві дорослі адекватні людини.