Ми формуємо свої цінності і мислення під впливом досвіду і травм, які пережили в минулому. Чи можна звільнитися від цього вантажу і як на це впливає віра в Бога? Є  такий загальновідомий вислів «Що нас не вбиває, те робить нас сильнішими». Я би перефразував його так: «Проблеми нас не вбивають, але роблять нас сильнішими». Проблема в тому, що ми думаємо, що проблеми - це щось погане. Насправді саме завдяки їм ми ростемо і змінюємося.

У дитинстві батьки не все виконували, що ми вимагали чи забагали. Цим самим вони нас ламали, що не все має бути по-нашому. Це були мікро-травми, які сформували наш характер і сприйняття себе у суспільстві.

«Кожен справляється зі своїми травмами по-різному, але вони не зникають назавжди» Нік Вуйчич

Кажуть так «Час лікує», але чи правда це? Емоційно так, тому що з часом ти заспокоєшся  і твої емоції вчухнуть, але висновки, які ми зробили з цієї ситуації впливають на нас у майбутньому. «Більше не буду знайомитися з хлопцями і дівчатами, бо мене підвели чи  зрадили», - думають багато дівчат.

 «Не вийду більше заміж, бо чоловік випивав і бив мене». Коли тебе образили в школі, то ти ізолюєш себе від усіх однокласників і не хочеш нікого бачити і ні з ким говорити. Або інший випадок: Дочка посварилася з мамою і не говорить з нею тиждень. Хтось інший образився на друга і готовий зруйнувати з ним зв'язок. Ось такі бувають результати маленьких травм. Так, в житті будь-якої пари бувають «аварії», але, коли спускає колесо, ви ж не викидаєте на смітник машину.

Для того, щоб не «наламати дров», потрібно розуміти свій стан, чому ти зараз такий, який ти є! Бо на емоціях можна дуже багато чого натворити.

Не варто намагатися виправити проблему. Краще змінити свої думки. І проблема дивним чином виправить сама себе.

Навчися знаходити причини всіх своїх проблем в собі, тоді і проблем менше стане.

Ти великий любитель створювати проблеми ... просто зрозумій це, і раптово проблеми зникнуть.

Якщо проблему можна вирішити за гроші, це вже не проблема, а витрати. (Єврейський гумор). Гумор не може бути відповіддю на всі життєві проблеми, але він служить чимось на зразок лейкопластиру.

Насправді, проблеми зажди були і будуть, їх немає тільки на кладовищі. Важливо їх сприймати правильно, з позитивом, бачити в них можливість розвитку і росту.