Що тільки не говорять про шлюб. Як тільки шлюб не зображуються засобами масової інформації. Але що з цього правда, а що міфи? Про це йшлося у програмі «Формула сім'ї» з ведучим Олексієм Травниковим та гостею - Оленою Травниковою.

Найпопулярніші міфи та реальність:

Міф № 1: Якщо я одружуся або вийду заміж, то всі проблеми відразу вирішаться.

  • Шлюб не розв’язує проблеми, а навпаки - створює нові. Реальність така, що будь-які проблеми, які не були вирішені до шлюбу, потрібно буде вирішувати в самому шлюбі. Можливо, в перші роки буде здаватися, що проблема вирішилася, але потім вона знову буде давати про себе знати.

Міф № 2: Хороші шлюби якось самі по собі виходять. Просто пощастило зустріти правильну людину.

  • Людям подобається показувати себе та свої відносини тільки з гарного боку, тому у їх оточення створюється враження, що у них ідеальний шлюб. Насправді те, що для нас значуще, вимагає від нас зусиль. Саме по собі нічого не робиться.

Міф № 3: Хороший шлюб - коли між подружжям завжди рівні стосунки.

  • У будь-якому хорошому шлюбі, особливо якщо він довготривалий, завжди будуть злети та падіння. Шлюб рідко буває рівний. Це як пори року: є час внутрішнього зміцнення, час зовнішнього цвітіння та плодів, час відпочинку. І це нормально.

Міф № 4: Щоб шлюб був успішним, потрібно спочатку потренуватися, пожити разом, щоб подивитися, на скільки буде комфортно.

  • Безліч досліджень показують зворотний результат. Спільне проживання до шлюбу збільшує відсоток розлучень на 50%. Адже неможливо зрозуміти яким буде життя в шлюбі при цьому не вступивши в сам шлюб, тому що при співжитті не відбувається момент посвяти один іншому і кожен знає, що при нагоді зможе зіскочити з цих відносин. Це впливає на відносини, які складаються в парі.

Міф № 5: Не можна лягати спати, не вирішив конфліктну ситуацію.

  • Конфліктні ситуації бувають різними, і на їх вирішення може піти різна кількість часу. Деякі люди, посилаючись на вірш в Біблії, намагаються поверхнево розв’язати конфлікт. Але тут більше йдеться, щоб охолонув гнів. А ось ситуації можуть вирішуватися через час.

Міф № 6: Ідея з другою половинкою.

  • Якщо людина думає, що хтось повинен доповнити її до ідеального цілого. Тоді вона несе тягар і відповідальність за іншу людину, її емоції, успіхи та інше. Але це не так. Ми кожен сам по собі вже повноцінне ідеальне ціле.

В кінці передачі гість підбив підсумок, якщо люди хочуть підготуватися до сімейного життя і розрізняти, де міфи, а де реальність, найкраще, що вони можуть зробити, так це відвідувати спеціальні курси «До шлюбних відносин».