Поговоримо сьогодні про те, хто такий аб’юзер? Як його розпізнати? Що робити сім’ї з таким батьком чи матір’ю?

Один бувший аб’юзер розповідав: я був монстр, який знущався над дружиною і я цього не розумів.

Аб'юз" – у перекладі означає "насильство", "образу" і "жорстоке поводження", тобто це форма психологічного насильства. Аб'юзер не зачіпає фізично свою жертву, він тисне шляхом маніпуляцій, різних хитрощів і психологічного тиску. Він змушує партнера зробите те, що йому потрібно. Він може вдаватися до бойкоту, мовчанки чи різних маніпуляцій. 

Потрібно пам'ятати головне, що аб'юзеру важливо самостверджуватися через інших людей. А моральне придушення – вважається одним з найстрашніших психологічних прийомів.

Згідно зі статистикою, у відносинах між хлопцем і дівчиною в 90% випадків аб'юзером виступає саме чоловіча сторона. Адже вони мають більш стійку психіку і превалюють у фізичній силі. Багато жінок часто не підозрюють, що потрапили не до "прекрасного принца", а до безпринципного чоловіка-тирана.

Такий тип людини вимагає абсолютної покори і послуху, а коли бачить незгоду з його думкою, закипає і добивається свого будь якою ціною: криком, образами, давкою, помстою і т.д.

 

Як розпізнати абюзера?

  • Постійні перевірки та недовіра з боку партнера

Існує тонка грань між нормальними і аб'юзивними відносинами. Постійно списуватися з партнером і розповідати одне одному, чим займаєтеся – це нормально.

Проте проблема, коли щира турбота змінюється тотальним контролем, коли партнер цілодобово хоче знати, де і що робить його половинка. Розпізнати тенденцію до насильства дуже легко: людина починає відчувати себе винною за свої дії.

  • Ізоляція від друзів і сім'ї

Одним з перших сигналів є, коли партнер намагається ізолювати тебе від сім'ї, друзів або якогось виду діяльності. Він може говорити, що вони погано впливають для тебе або у них неправильні погляди на життя. Важливо одне: після розриву зв'язків стає важко звернутися за підтримкою.

  • Звинувачення в зраді

У аб'юзивних відносинах повно ревнощів. Аб'юзеру легко уявити, що партнер є невірним, якщо навіть немає ніяких доказів. Обвинувачений може щосили переконувати, що роману на стороні немає, проте це додає тільки ще більше стресу у відносини.

  • Постійні повідомлення і дзвінки

Аб'юзер очікує, що може додзвонитися до партнера в будь-який момент. Кілька пропущених – отримуй звинувачення в безвідповідальності, прояві неповаги або зраді.

  • Шеймінг

У аб'юзивних відносинах емоційний насильник буде постійно соромити свого партнера за все підряд:

    1. зовнішній вигляд;
    2. розумові здібності;
    3. людей, з якими він спілкується.

Так тиран підсилює свою владу над жертвою.

  • Фінансові обмеження

Фінансове насильство може набувати безліч форм. Аб'юзер має можливість контролювати суми, до яких має доступ партнер. У хід йде і обмеження карт, і кількість годин, протягом яких можна працювати.

  • Вимоги пояснити, з ким ти проводиш час

Це ще один спосіб контролю, за допомогою якого аб'юзер змушує партнера відчувати себе винуватим, наче він робить щось неправильне.

  • Газлайтинг

Поширена форма емоційного насильства, за допомогою якої аб'юзер переконує партнера, що він божеволіє. Так жертва починає ставити під сумнів власне сприйняття відносин. Вся мета газлайтингу полягає в тому, щоб зламати чуже почуття реальності для подальшого контролю.

  • Зради

Аб'юзери можуть навмисно зраджувати, щоб потім звинуватити в цьому партнера і навмисно змусити відчувати себе погано. Або, щоб продемонструвати, який він популярний серед інших людей.

  • Перенесення провини на партнера

Хтось може заперечити і звинувачувати жертву в тому, що насправді вона маніпулює. Найпопулярніший метод – вказати на те, що партнер щось зробив "не так" і цим змусив застосувати відповідні заходи.

У найзапущеніших і радикальних проявах аб'юз може бути присутнє фізичне насильство, вимога інтимних фото, паролів, шантаж самого партнера, його рідних і близьких. Найскладніше – вийти з таких відносин, відмовившись від думки того, що ти можеш вплинути на людину або змінити його.

Головне в будь-яких здорових відносинах – це довіра, взаєморозуміння і шанобливе ставлення одне до одного, особистого простору і часу, інтересам і захопленням. Не варто забувати, що аб'юз також буває в дружніх і сімейних відносинах.

 

Чому жінка не може розірвати стосунки з аб'юзером?

Люди часто не розумію межу між турботою та аб'юзингом.

Людина відчуває емоційну та фізичну прив'язаність до партнера-аб'юзера.

Дуже часто аб'юз сприймають як турботу. Строгий, але ж любить мене! Буде мене добре захищати.

Людина не помічає ніякого насильства, якщо він виявиться в звичному з дитинства сценарії. Наприклад, партнер нагадує батька, який строгий, пред'являє непосильні вимоги до дитини, владний. У цьому випадку любов асоціюється з насильством.

 

Що робити?

Звернутись до пастора, душеопікуна чи психолога, які можуть вказати на проблему і шляхи вирішення. Також є безкоштовні центри допомоги.

Контакти безкоштовних центрів допомоги:

    1. Лінія довіри від “РадіоМ” 0(800)-50-77-50
    2. "Розірви коло" – 0(800)-500-335 або 116 123 (з мобільного);
    3. Національна "гаряча лінія" – 0(800)-500-335 або 386 (з мобільного).

Крім того, ви можете звернутись по допомогу до близьких друзів чи родичів.

 

Як допомогти собі?

Для початку потрібно знайти того, хто став у вашій історії джерелом переконання "любов – насильство". Пригадайте, поведінка кого з ваших близьких нагадує нинішній стан стосунків. Це важко зробити, адже психіка стоїть на захисті від травмуючих спогадів.

Зрозуміти, що партнер – це заміна вашої близької людини (батька, наприклад). Діти не можуть не любити тата чи маму, тому що вони від них залежні. Так само й у стосунках з аб'юзером. Ваша внутрішня дитина не хоче насильства, вона хоче любові. Але у вашому розумінні любов дорівнює насильство.

Позбавтеся від відчуття провини. Вина виникає через ваші переконання, що, раз з вами так звертаються, значить, ви цього варті, з вами щось не так і ви нікому більше не потрібні.

Розширюйте коло спілкування, адже у стосунках з аб'юзером воно обмежується та контролюється.