Що таке свобода і що таке залежність? Що каже про це Біблія і чи можу я себе вважати вільною людиною? На ці та інші питання шукали відповіді разом із єпископом Миколою Савчуком та ведучим програми «Біблійний погляд» – Андрієм Копиловим.

Свобода – це здатність самому приймати рішення та нести за них відповідальність. Бути вільним – це природний стан людини, бо Бог нас такими створив. 

Залежність – це коли я маю можливість сам контролювати своє життя, але хтось або щось контролює мене. Це може бути залежність від думки інших людей, якоїсь речовини, від нав’язаного домінування наді мною і так далі – ця сфера дуже широка. 

Що Біблія вважає залежністю і які сучасні залежності існують? 

В Біблії немає слова «залежність» у тому форматі, як ми звикли його вживати. Але у Святому Письмі є слово «ідолопоклонство». В давній історії поклоніння ідолам – обеліску або статуї - це було щось буквальне. Людина поклонялася їм як богові та визнавала владу цього ідолу над собою. 

Тому на сьогодні проблема перемістилася у духовну площину. Буквальних ідолопоклонників не так вже і багато, але натомість люди поклоняються своїй кар’єрі, заробітку грошей, думкам інших людей, власним цілям та амбіціям та іншому. Те що стає об’єктом поклоніння, отримує над нами владу та може нас контролювати, те і викликає у нас залежності. 

Але є одна цікава річ. Залежність може бути, як від поганих речей, наприклад, від якогось гріха чи деструктивної поведінки, так від речей, які, на перший погляд, здаються позитивними. Наприклад, кава – де кожен з нас обирає – хоче п’є, не хоче не п’є. Але якщо, я вже не можу не пити, то ця начебто нейтральна річ теж може викликати залежність. 

І тоді, коли це починає керувати мною, стає неприродно цінним та відтісняє інші речі, це теж може стати залежністю. Бог створив нас вільними, але ми можемо піддаватися тим чи іншим залежностям та спокусам – тобто рабству, коли ми вже собі не належимо. 

Як виявити в собі залежності? 

Запитати людей, які поруч з нами. Бо є речі, які важко відображаються у дзеркалі. Горда людина рідко бачить, що вона горда. Вперта не бачить, що вона вперта. Вона впевнена, що вона наполеглива. Люди, які мають залежність, не часто їх визнають. Для цього потрібен погляд зі сторони. Тому ми повинні бути відкритими до того, що кажуть люди. І тоді станеться як написано у Божому Слові: «Пізнаєте істину, й істина зробить вас вільними».

Як зрозуміти тонку грань між залежністю і свободою? 

Бог створив людину вільною. І свобода – це право обирати. Тому будь-якій залежності передує свобода. Але може бути так – ми вільні, щоб обирати те, що ми хочемо. А потім може бути – ми вільні, щоб стати залежними. Коли ми вже стали залежними, у нас складається відчуття, що ми й далі вільні, але насправді ми вже у пасці. 

Що людині робити, якщо вона побачила, але не може справитися із залежністю? 

Визнати свою проблему – так би мовити, поглянути правді в обличчя. 

Звернутися з проблемою до Бога та сказати Йому так, як є. 

Разом з Богом, сподіваючись на Його силу та благодать, починати робити кроки до перемоги від цієї залежності. Це може бути різні кроки – уникання тригерів, стороння допомога, лікування та інше. Але все починається з рішення людини та її бажання бути вільною. 

Є різні залежності: на рівні духа, на рівні внутрішньої людини, вона може перебувати під впливом нечистих духів або під впливом емоційних, неправильних ментальних установок. Тому, якщо говорити про сторонню допомогу, з впевненістю можна сказати, що християнські реабілітологи найуспішніші, бо вони працюють з людиною всебічно, приводячи її до свободи не тільки фізично, але й на внутрішньому рівні. 

Треба розуміти, що звільнення може бути миттєвим або поступовим, коли потрібен час та певні зусилля. Також краще бути готовими до того, що у людини може бути декілька падінь. Шлях може бути непростим, але все одно треба дочекатися, коли людина дійде до кінця і звільниться. 

Порада людям, які мають когось близького із залежністю! Запам’ятайте: «людина повинна самостійно нести наслідки своїх вчинків, щоб до неї дійшло. Тоді вона скоріше захоче змін у своєму житті». 

В кінці програми гість зробив висновок, що Господь створив людину вільною, але повноцінно вона може бути вільною тільки підкорившись Богові. Творіння може бути залежним або від гріха – ідолопоклонства, або буде залежним від Бога. І цей вибір робить кожна людина.