Страх можна опанувати. Як саме? Дізнайтеся в програмі «Епідемія доброти». Цей ефір можна подивитися за посиланням: 

https://www.facebook.com/andriyashina.oleksandra/videos/396114319913446/

 

Ні для кого не секрет, що страх відчувають всі люди. Це природні відчуття людини, яка знаходиться у небезпеці. А в умовах війни, коли постійно волає сирена, чути вибухи, коли наші громадяни переживають за близьких і рідних рівень страху взагалі надмірний. Але з ним можна і потрібно боротися і найголовніше – його можна опанувати.

Ресурси, які дають можливості:

Для віруючих людей – це молитва та читання Біблії; Невіруючі покладаються на себе; Культура та спорт: книжки, музика, спорт. Професійні фахівці – психологи, які допомагають нам долати страх.

Що саме страшно для людини під час війн, катаклізмів, хвороб та інших жахливих речей?

  • По-перше, те, що ми часто не можемо контролювати ситуацію.
  • По-друге, ми не знаємо, що робити.

Звісно, коли страшно можна молитися, працювати, допомагати іншим. Ми всі так зазвичай і живемо. Але першого стресу, дуже важливо взагалі відчути, що ви живі, подихати, порухатися і в міру можливостей комусь допомогти.

Є різниця між тим, коли нам загрожує небезпека та коли людям поряд. Бо коли ми за когось переживаємо, хвилюємося, то це теж близьке відчуття, але це переживання. Ці трошки різні речі.

Як перемагати страх?

Якщо не має сили молитися, хоча б кажи: «Господи, допоможи». Потрібно перемикати увагу на більш надуману проблему. На приклад, що приготувати на вечерю? Що надіти завтра? Як би це не дивно звучало, але потрібно планувати своє майбутнє. Постійно повторювати собі, що «немає сенсу боятися». Нагадувати собі про те, скільки разів Бог вас вже захистив. Насити з собою водичку та заспокійливі ліки. За допомогою дихання, книг та музика. Залишайтеся поруч з людьми, які вас підтримують та яких можете ви підтримати.