Олександр Чаморсов - ветеран російсько-української війни, психолог, кризовий консультант у програмі «Психологічні посиденьки». Також ефір можна побачити тут

Олександр Чаморсов являється не тільки психологом та кризовим консультантом, а ще й ветераном в російсько-українській війні. Був на передовій з початку 14 року - до початку 16 року. Він пішов на війну, як доброволець, через військкомат і служив в танковому батальйоні. Хоча до війни мав більш творчу спеціальність та працював художником й дизайнером, але після повернення, вирішив змінити професію. І ось чому.

Олександр згадує, що хоча сам переїзд з війни на мирну територію відбувся менше, ніж за добу, але це були два зовсім інші світи. Тому йому було дуже важко здійснити цей перехід.

«Ще вчора я бачив обстріли, поранених та вбитих побратимів, зруйновані будинки, а сьогодні був на мирній території, де не було ніяких ознак, що йде війна, - згадує чоловік. Люди удавали, що нічого не відбувається, бо їм була не цікава війна. Вони розмовляли про відпустки, курс долара. Мені було дуже важко, і не тільки мені – а й всім військовим, які поверталися до мирного життя. Я про це спеціально наголошує, щоб цивільні знали, з яким відчуттям і враженням повертаються військові з зони бойових дій».

Наслідки, які були особисто у Олександра:

Йому зовсім не хотілося повертатися до своєї звичної діяльності ілюстратора та дизайнера. Важко було повертатися до роботи, хоча він розумів, що це потрібно. Було важко виходити на вулицю, в магазин. Не хотілося нікого бачити та спілкуватися. Йому здавалося, що люди його не розуміють, а суспільство відкидає. Важко було передягнутися з військової форми до цивільної. Разом з тим він відчував, що суспільству, соціуму це не подобається. У нього виникло багато тригерів на звуки, запахи, слова, музику, кольори, дотики та інше. По цій же причині він перестав їсти м’ясо.

Також Олександр зазначив, що залученість військових на цьому етапі повномасштабної війни дуже велика, тому Україна стане країною ветеранів та ветеранок. Але вже зараз видно відмінності, ніж відношенням людей тоді й зараз.

  • по-перше, значно зросла довіра до військових.
  • по-друге, відчувається неймовірна підтримка цивільних.

Поради, які допоможуть військовим відновитися:

Порада № 1. Обов’язково звертайтеся за допомогою до психотерапії. Ця спільна праця – вас і фахівця допоможе вам відновитися та повернутися до нормального життя.

Порада № 2. Не замикайтеся, а йдіть на контакти з різними групами людей: з цивільними, з вашою групою підтримки та з людьми, з якими у вас схожий досвід.

Порада № 3. Займайтеся спортом та фізичною активністю. Добре, якщо ви долучитеся до ініціатив, в яких також будуть брати участь різні воєнні. Це можуть бути ветеранські центри з фізичної активності.

Порада № 4. Розвивайтеся, вступайте в виш, здобувайте нову освіту, адже після війни люди повертаються іншими, з іншими цінностями, тому нормально, якщо людина хоче кардинально змінити вектор свого життя.

Порада № 5. Беріть участь в житті інших людей: допомагайте їм та підтримуйте.